Radovan Karadžić: Braniću se sam

Izvor: Blic, 31.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radovan Karadžić: Braniću se sam

Smrtno ozbiljnog, gotovo zaleđenog izraza lica, Radovan Karadžić, bivši lider bosanskih Srba, optužen za genocid i ratne zločine, pojavio se prvi put juče pred Haškim sudom u sudnici broj 1 u kojoj je suđeno Slobodanu Miloševiću. Odbio je da se izjasni da li je kriv, kao i usluge službenog branioca. Rekao je da će se braniti sam, da je savršenog zdravlja, ali i da strahuje za svoj život u pritvorskoj jedinici Sheveningena.

- Ovde se radi o životu ili smrti. Ako Holbruk >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovih dana, nakon mog hapšenja, žali što nema smrtne kazne u Tribunalu, da li to znači da treba da brinem da li je njegova ruka toliko duga da me njegova kazna ovde stigne? Brinem se za svoj život i najavljenu brzinu tužioca. Brzina je bitna kod obračuna revolveraša, opasna, brinem da li sam ravnopravan sa Tužilaštvom i da ne dođem u situaciju da nemam mogućnost za regularan postupak i proces - rekao je Karadžić.

Sudija Alfonso Ori mu je poručio da je sigurnost optuženika u pritvorskoj jedinici primarna odgovornost Suda i da sve zamerke i brige može izneti u podnesku, ali da to ne može biti tema prvog pojavljivanja koje je, inače, trajalo sat i deset minuta.

Karadžiću je na početku suđenja pročitana optužnica u sažetoj formi. Sve do momenta kada mu je dato da iznese svoj stav, odgovarao je sa da, ne i jednostavnim kratkim rečenicama. Upitan da li je njegov izbor to što nema savetnike koji ga pomažu, Karadžić je odgovorio: „Ja imam nevidljive saveznike. To znači da se na ovom prvom pojavljivanju i ubuduće branim sam". Sudija ga je upitao da li je obavešten da „osim nevidljivih savetnika može da ima i savetnika po službenoj dužnosti". „Da, to je jasno, hvala vam", rekao je objasnivši da će se braniti sam tokom celog procesa kao od bilo koje elementarne nepogode kojoj osporava pravo da ga napadne. Ignorisao je upozorenje sudije da je delikatno i opasno da se optuženi sam brani u ovako složenom predmetu.

Karadžić se žalio na neregularnost hapšenja, tvrdio je da je uhapšen u petak i držan sve do dovođenja u Specijalni sud u Beogradu bez prava na advokata, telefonski poziv i SMS kojim bi svojim prijateljima javio da ga ne traže po mrtvačnicama i bolnicama. Na pitanje sudije ima li neku primedbu na smeštaj u Hagu, odgovorio je: „Nemam primedbu, bio sam i na gorim mestima, tako da je to sve u redu".

Sudija je obavestio Karadžića da je jedna od njegovih obaveza kao sudije za prvo pojavljivanje da se uveri da su prava optuženika poštovana. Karadžiću je pročitan ceo tekst prava Tribunala, o ponašanju tokom procesa, koje garantuje fer i brzo suđenje. Saopšteno mu je da ima pravo na privremeno oslobađanje, da će na vreme i detaljno biti obaveštavan na jeziku koji razume o prirodi optužnice i da će mu biti ostavljeno dovoljno vremena i sredstava da pripremi odbranu. Na pitanje da li razume važnost garantovanih prava, odgovorio je sa „da", odbivši da mu se ta prava detaljnije objasne. Na pitanje da li je razumeo sadržaj optužnice, rekao je: „Još je čitam". Na sugestiju sudije da ima pravo da mu se optužnica pročita u celosti, odgovorio je: „Nisam zainteresovan da mi neko drugi čita optužnicu. Radije bih dobio novu i vreme da je proučim i pojavim se i izjasnim o toj optužnicu. Više od toga bih želeo da vas obavestim o brojnim neregularnostima koje su pratile moje pojavljivanje ovde". „Idemo jedno po jedno", rekao je kratko sudija, pitajući tužioca Serža Bramerca da li sprema dopunjenu optužnicu. „Da, nameravamo da proširimo optužnicu u relativno kratkom vremenu, što je pre moguće, ali ne možemo precizirati kada će biti završena", rekao je Bramerc i dodao da se nova optužnica možda neće odnositi na sve delove prethodne optužnice.

Sudija je dao Bramercu 30 dana za dopunu optužnice. Zakazano je novo saslušanje u narednih 30 dana bez obzira na to hoće li nova optužnica biti podneta ili ne. Sudija je upitao Karadžića da li ima primedbi na to da se sledeće saslušanje održi 29. avgusta. „Ako to nije 28. avgust, nemam primedbi".

„Imate li neke brige vezane za vaše zdravlje", upitao ga je sudija. „Moje je zdravlje savršeno", rekao je čime je zaključeno njegovo prvo pojavljivanje pred Sudom u Hagu.

Bivši politički lider bosanskih Srba je optužen pred Haškim sudom za genocid, umešanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici. Optužnica sadrži 11 tačaka.

Ogromno interesovanje

O ogromnom interesovanju svetske javnosti za suđenje Karadžiću svedoči dvadesetak vozila sa satelitskom opremom za direktan prenos ispred zgrade Tribunala. Akreditaciju da pojavljivanje Karadžića prate sa galerije sudnice broj 1 dobilo je 40 novinara, dok će ostali taj događaj posmatrati iz hola suda preko velikih ekrana ili iz pres centra, otvorenog u kongresnom centru naspram Tribunala.

Pripreme će trajati nekoliko meseci


Predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar imenovao je članove sudskog veća koje će suditi Radovanu Karadžiću, u kome su, pored sudije Alfonsa Orija, i sudije Bakone Moloto i Kristina van der Vingart iz Belgije, izjavila je Tanjugu portparol Tribunala Nerma Jelačić.

Sudija Ori zadužen je za vođenje pretpretresnog postupka, dok će se sudija Moloto i Van der Vingart u postupak uključiti tek kada počne suđenje, objasnila je Jelačićeva.

Ona nije mogla da proceni kada će početi suđenje, navodeći da to zavisi od Tužilaštva i odbrane, odnosno njihove pripreme za početak glavnog pretresa pred Sudskim većem.

Tužilaštvo mora obelodaniti odbrani dokaze koje ima protiv Karadžića, a odbrana mora dobiti vreme za pripreme istraživanja, ukazala je Jelačićeva. Prema oceni glavnog tužioca Serža Bramerca, priprema Tužilaštva i odbrane u toku pretpretresnog postupka trajaće nekoliko meseci.

Državljanin sam BiH, Republike Srpske, Crne Gore i Srbije

Sudija: Da li ćete reći vaše puno ime?

K: Radovan Karadžić.

S: Pitaću vas za poslednju adresu gde ste boravili pre dolaska u Hag?

K: Moja službena adresa je porodična kuća na Palama, Republika Srpska. A ako me pitate za moju adresu neoficijelno, odnosno za vreme drugog identiteta, onda je to Jurija Gagarina 267 u Beogradu.

S: Takođe imam pitanja vezana za vašu porodicu i ambasadu zemlje čiji ste pripadnik. Da li je vaša porodica obaveštena o prebacivanju u zatvorsku jedinicu u Hagu?

K: Ne verujem da postoji bilo ko ko ne zna da sam tu.

S: Da li je ambasada obaveštena o ovome i čiji ste državljanin?

K: Smatram se državljaninom Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, Crne Gore i Srbije. Ambasadora Bosne sam sreo i pozdravio se s njim na aerodromu, kao i sa predstavnikom Srbije. Sa predstavnikom Crne Gore još se nisam sreo.

S: Da li biste želeli da vlasti Crne Gore budu obaveštene, ako to želite, pobrinućemo se o tome?

K: Ako ne znaju da sam ovde, neka ih neko obavesti. Ali za sada ne trebam njihovog diplomatskog predstavnika.

Vujačić: Radovan će štrajkovati glađu ako ne bude mogao da se brani sam

Advokat Radovana Karadžića Svetozar Vujačić rekao je juče da će njegov klijent stupiti u štrajk glađu ukoliko mu ne bude omogućeno da se pred Haškim tribunalom brani sam. Vujačić je istakao da je osnovno pravo njegovog klijenta da sam sebe zastupa i da će Karadžić insistirati na tome.

Jelačić: Karadžiću već dostavljen formular za posete

Bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću već je dostaljen formular kojim može da zatraži da ga u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu posete članovi porodice, ali Haški tribunal ne želi da potvrdi da li je taj zahtev i popunjen, izjavila je danas portparol sudskog dela Tribunala Nerma Jelačić. Ona je izjavi za Srnu precizirala da zbog poštovanja Karadžićevog prava na privatnost Tribunal neće saopštiti da li su članovi njegove porodice već tražili da ga posete.

Ona nije mogla da kaže ni na kom se mestu u pritvorskoj jedinici Karadžić nalazi. Odgovarajući na pitanje inostranih izveštača da li je Karadžić u kontaktu sa drugim pritvorenicima, odnosno pritvorenicima drugih nacionalnosti, Jelačićeva je odgovorila da Karadžić "ima ista prava kao i drugi" i da u pritvorskoj jedinici "nema segregacije".

Reakcije medija

Reakcije stranih medija o obraćanju Radovana Karadžića možete pročitati ovde.

Imenovane sve sudije

Predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar imenovao je članove Sudskog veća koje će suditi Radovanu Karadžiću, u kome su, pored sudije Alfonsa Orija, i sudije Flavija Latanci iz Italije i Kristina Van Der Vingart iz Belgije, izjavila je danas Tanjugu portparolka Tribunala Nerma Jelačić.

"Sudija Ori, pred kojim se nekadašnji predsednik Republike Srpske juče prvi put pojavio zbog izjašnjavanja o krivici po navodima optužnice, zadužen je za vođenje pretpretresnog postupka, dok će se sudija Latanci i Van Der Vingart u postupak uključiti tek kada počne suđenje", objasnila je Jelačić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.