Radost novog života

Izvor: Glas javnosti, 18.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radost novog života

Recimo, braćo, i onima koji nas mrze, oprostimo sve radi vaskrsenja.

(Pashalna stihira)

I ove godine u prolećne dane, draga braćo i sestre, u jednakoj radosti proslavljamo najveći praznik Crkve Božje, Vaskrsenje Hrista Spasitelja.

Svake godine u ovo doba, kada tajanstvena sila života budi obamrlu prirodu, slava Vaskrslog Gospoda i u nama budi jedan svetliji, svetiji i radosniji život. Danas naviru uzvišene misli, rađaju se divna osećanja i obuzima nas jedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sveto i nesvakidašnje raspoloženje. Sa Vaskrslim Gospodom i mi se uzdižemo u jedan viši i sadržajniji život. Blista u srcu našem pobednički sjaj večnog života koji nam je darovao naš Vaskrsli Iskupitelj i Spasitelj. Kao što je u onom tajanstvenom početku, na božju reč, postao svet i u svetu život, tako je svojom božanskom silom vaskrsnuo iz mrtvih Sin Božji Isus Hristos. Ovaj veliki događaj tajanstven je kao stvaranje sveta, čudesan i uzvišen kao prava pesma radosti koja se zaorila nad sveukupnom božanskom tvorevinom. Štaviše, kao punoća prvog stvaranja i kao novo stvaranje, on je još čudesniji i uzvišeniji kako od prvog stvaranja tako i od svih istorijskih zbivanja.

Vera u Vaskrslog Gospoda

Mnogi vekovi dele nas od onog vedrog jerusalimskog praskozorja, kada su svete žene Mironosice ugledale prazan grob. A bile su došle da mrtvo telo svoga Učitelja pomažu mirisima, da ga orose suzama i da hladnu grobnu ploču zagreju toplinom svoje ljubavi, svoje vernosti i svoje odanosti. I uplašene žene, tu u vrtu gde je bio grob, prve doživeše radosni susret sa Vaskrslim Gospodom. Uputio ih je da idu u Galileju, da obaveste učenike i da ih obraduju radosnom vešću da će se i njima javiti. I ova naša današnja vaskršnja radost potiče od tog susreta sa Vaskrslim Gospodom, koji je vaskrsao za nas i uneo radost novog života u sve sledbenike svoje i ispovednike njegove božanske nauke.

SAČUVAJMO LJUBAV PREMA BLIŽNJIMA

Sačuvajmo, braćo i sestre, ljudsko dostojanstvo, koje je toliko uzdigao svojim vaskrsenjem Sin Božji. Sačuvajmo veru u Vaskrslog Gospoda, ljubav prema bližnjima, istini i pravdi; prema svemu dobru koje ljudi ipak žele, ali koje bez pomoći Vaskrslog Gospoda i njegovog jevanđelja ne mogu postići.

Pomolimo se Vaskrslom Gospodu i zamolimo ga da ostane sa nama. Da mu se radujemo, da iz njega crpimo snagu, da se duhovno uzdižemo, da nas ne zahvate i ne odnesu mutne vode našeg vremena.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Vaskršnja poslanica

Izvor: Blic, 18.Apr.2009

..Njegova svetost patrijarh Pavle..i svi arhijereji Srpske crkve..pozdravljaju vas pozdravom..radosti i novog života..Recimo, braćo, i onima koji nas mrze, oprostimo sve radi vaskrsenja.(Pashalna stihira) I ove godine u prolećne dane, draga braćo i sestre, u jednakoj radosti proslavljamo najveći...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.