Radost i veselje u Dominikus centru

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jan.2019, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radost i veselje u Dominikus centru

Na Badnji dan je na drugom bogoslužbenom mestu u Minhenu, koje je posvećeno Pokrovu presvete Bogorodice u Dominikus centru, služeno večernje u prisustvu velikog broja vernika. Mnogi su rekli da do sada nikad toliko ljudi nije bilo na Badnji dan na ovom bogoslužbenom mestu.

Večernje su služili protojerej -stavrofor Milorad Jovanović, protojerej Ilija Romić i protojerej-stavrofor Slobodan Milunović, sveštenik u penziji. Posle službe vernici su pomazani osvećenim uljem >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i dobili ikonicu Hristovog rođenja. Obraćanje povodom Božića episkopa Diseldorfa i Nemačke Grigorija.

Protojerej Ilija Romić je pročitao pozdrav episkopa Grigorija povodom Božića "sveštenstvu, monaštvu, sinovima i kćerima naše svete crkve", u kome se između ostalog kaže:

"Ovaj praznik, na čiju radost i smisao bi trebalo da nas podseti praznična atmosfera svuda oko nas, treba da nas seća i na radost novog, preobraženog života, da nas podseti da pravoslavno hrišćanstvo nisu samo patnja i ridanje, da nije samo odricanje, već iznad svega i pre svega radost i radovanje."

Zatim su se vernici okupili oko mesta gde je Milan Jovanović zapalio badnjak, što je propraćeno pesmom sveštenika i grupe članova KUD Soko na čelu sa predsednikom Sinišom Gajićem. Badnjačka vatra je bila i vrhunac dobrog raspoloženja Badnjeg dana i večeri, sve uz pucanje petardi. Dobrom raspoloženju dela vernika doprineli su kuvano vino i rakija, ali i harmonikaš koji se odjednom "stvorio" pred ulazom i okupio grupu veseljaka.

U sali Dominikus centra sveštenici su obradovali decu, prvo bombonama, a onda i prigodnim poklon-paketićima. Među onim koji su radosno dočeli ovaj trenutak s roditeljima bile su bebe, ali i deca različitih uzrasta. Mnogima će pokloni na Badnje veče ostati u dugom sećanju, a za dobijene poklone na pozdrav sveštenika "Hristos se rodi", uzvratili su uglas: "Vaistinu se rodi."

Među velikim brojem mladih koji su došli na večernje bogosluženje i paljenje badnjaka, bile su i Branislava Mihajlović i Milica Milanović, rođake koje žive u Minhenu, a poreklom su iz Sremske Mitrovice. Branislava radi u advokatskoj kancelariji, a Milica je učenik gimnazije. Svojevremeno je Branislava igrala odbojku i sa srednjoškolskom ekipom ostvarila zapažen rezultat, a kasnije bila odličan i nagrađen učenik završnog razreda srednje škole o čemu su i "Vesti" pisale.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.