Radojičić: Beograd ove godine aplicira za zelenu prestonicu

Izvor: RTS, 05.Feb.2019, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radojičić: Beograd ove godine aplicira za zelenu prestonicu

Posle sastanka sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem, grada koji je titulu zelene prestonice poneo 2016. godine, Zoran Radojičić kaže da je posebno važno da Beograd dobije pomoć od Ljubljane u tom smislu.
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kazao je da će glavni grad ove godine konkurisati za zelenu prestonicu Evrope.

Posle sastanka sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grada koji je tu titulu već poneo 2016. godine, Radojičić je rekao da mu je posebno važno da Beograd dobije pomoć od Ljubljane u tom smislu.
"Sjajno je što su oni 2016.godine dostigli taj nivo, jer je to dovelo da je Ljubljana u prošloj godini imala preko dva miliona noćenja", ukazao je Radojičić.
Gradonačelnik Beograda je podsetio da prijateljstvo dva grada traje godinama i da se sada ta saradnja nastavlja.
Sa delegacijom iz pobratimskog grada Radojičić je razgovarao o rešavanju pitanja otpada, kao i o transportu, "šering automobilima", kao i drugim važnim komunalnim temama.
Janković je preneo novinarima da mu je bila velika čast sto je danas bio kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da je na sastanku sa njim slovenačka delegacija provela sat vremena.
Pričalu su, kaže, o situaciji u regionu, o dobrim političkim odnosima dve zemlje, a posebno je pohvalio projekat "Beograd na vodi".
Kaže da je bio odušveljen samom najavom, a da sada mora da pohvali to što "grad na vodi raste".
"Imali smo sastanke i sa privrednicima iz Beograda. Drago mi je što će Beograd da aplicira za zelenu prestoncu Evrope jer mislim da svi gradovi na sveti moraju prihvatiti ta pravila. Kad smo dobili nagradu, komisija je rekla da smo u najkraćem vremenu najviše pomaka napravili u kvalitetu života", istakao je Janković.
Kako kaže, njihova iskustva sa zelenom prestonicom su dragocena, kao uostalom i za svaki grad koji se uključi, jer se, dodaje, time poboljšava kvalitet života.
Istakao je da je posebno ponosam što su Beograd i Ljubljana pobratimljeni gradovi i da postoji saradnja na više nivoa.
"Danas smo po posebnom zadatku ovde pošto je naš gradski arhitekta bio šef žirija za izbor savskog trga i ta saradnja na stručnom nivou postoji. Vaš gradski arhitekta (Milutin) Folić učestvuje na našem forumu na kojem se bira svetska nagfrada za najveća dostignuća", rekao je Janković.
Navodeći da je teško porediti Beograd i Ljubljanu po broju stanovnika, Janković je rekao da to ne znači da ne mogu da se razmenjuju iskustva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Janković s Vučićem, posebno pohvalio BG na vodi

Izvor: B92, 05.Feb.2019

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kazao je danas da će glavni grad ove godine konkurisati za zelenu prestonicu Evrope...Posle sastanka sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem, grada koji je tu titulu već poneo 2016. godine, Radojičić je rekao da mu je posebno važno da Beograd dobije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.