Rado Srbin zapucao

Izvor: Vesti-online.com, 02.Maj.2014, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rado Srbin zapucao

U našem narodu još uvek važi ona stara − kad se nešto slavi, tad se i puca. Što više i što jače, a retko se vodi računa o posledicama. Ne mari se za bezbednost.

Policija zapleni ogromnu količinu oružja zbog nedozvoljene upotrebe

 

Prema broju komada oružja, Srbija prednjači u odnosu na druge zemlje. To se najčešće objašnjava time da je “Srbima u tradiciji da budu naoružani”.

 

Podaci MUP-a govore da je u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << registrovano nešto više od 1.200.000 komada oružja, od čega oko 850.000 poseduju fizička lica. Međutim, kad je reč o neprijavljenom oružju, podaci policije znatno se razlikuju od podataka kojim raspolažu kriminolozi.

 

Oružja ima 3 puta više od registrovanog

Kriminolog Zlatko Nikolić, za Telegraf kaže da je, da bi se došlo do realnog broja nelegalnog oružja u Srbiji, neophodno broj registrovanog oružja u legalnom posedu (pomenutih 1,2 miliona) pomnožiti sa tri.

Prema rečima glavnog policijskog inspektora Miroljuba Kolarića iz Uprave policije MUP-a, nezahvalno je procenjivati broj neleglnog oružja, ali je trend u svetu da se on kreće oko 10 odsto u odnosu na legalno.

Što zbog pucanja u vazduh, što zbog drugih nedozvoljenih radnji, tokom 2013. na teritoriji Srbije oduzeto je 8.952 komada oružja u legalnom posedu, kao i 1.516 komada oružja u nelegalnom posedu.

 

Prema rečima insprektora Kolarića, od 2002. do 2012. zabeleženo je 47 upucavanja “zalutalim mecima”, od čega je čak 30 u Beogradu. Mnogo češće se dešava da metak udari u neki objekat, nego u čoveka.

 

Policija apeluje na građane da ne koriste vatreno oružje na slavljima, da ne pucaju u vazduh, kao i da u cilju opšte bezbednosti pozovu policiju kad čuju ili vide bilo šta sumnjivo.

 

Što se tiče kazni, pucanje u vazduh kažnjivo je Krivičnim zakonikom kojim se upotreba vatrenog oružja na javnom mestu, odnosno pucanje u vazduh, kažnjava zatvorom od dve do 10 godina. Zakonom o oružju i municiji, zabranjena je upotreba oružja na javnim mestima ili mestima na kojima se upotrebom oružja može ugroziti bezbednost ljudi i objekata.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.