Rado Austrijanac ide u vojnike

Izvor: RTS, 10.Sep.2012, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rado Austrijanac ide u vojnike

Početkom naredne godine u Austriji će se održati referendum o ukidanju, odnosno ostajanju opšte vojne obaveze, dogovorili se ministri policije i odbrane u Beču. Na glasačkim listićima biće pitanja - "Jeste li za profesionalnu vojsku ili za očuvanje opšte vojne obaveze".

Ministri unutrašnjih poslova i odbrane Austrije dogovorili su detalje o referendumu o budućnosti vojske, koji, prema odluci koalicione vlade koju čine Socijaldemokratska partija Austrije (SDP) i Narodna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stranka (NS), treba da se održi početkom iduće godine.

Austrijanci će 20. januara iduće godine odlučiti od budućnosti vojske, a SDP želi profesionalnu vojsku i ukidanje vojne obaveze, dok se NS zalaže za ostanak vojne obaveze, ali reformisane.

Ministri Johana Mikl-Lajtner i Norbert Daraboša predložili su dva moguća pitanja na glasačkim listićima - "Jeste li za uvođenje profesionalne vojske i plaćenu dobrovoljnu socijalnu godinu", ili "Jeste li za očuvanje opšte vojne obaveze i civilnog služenja vojnog roka".

Ta dva pitanja će podeliti građane u dva tabora narednih meseci, pošto će obe stranke započeti uskoro kampanju za pridobijanje što više podržavaoca svojih stavova.

Već duže vreme se u Austriji vodi diskusija o svrsishodnosti vojne obaveze. Tako SDP smatra da bi profesionalna vojska bolje brinula o bezbednosti i smanjila troškove, dok NS tvrdi da bi time samo porasli troškovi, a bezbednost ne bi mogla biti garantovana na pravi način.

To pitanje je dugo bilo i tema rascepa među koalicionim partnerima, koji su uspeli da se dogovore oko održavanja referenduma, kako bi o sporu odlučili građani.

Austrija ima oko 45 hiljada vojnika, a polovinu čine regruti na odsluženju vojnog roka, a postoje i profesionalni vojnici koji se šalju u međunarodne misije NATO-a, EU i UN-a.

Vojni rok u Austriji traje šest meseci, odnosno devet za one koji se odluče za civilnu službu i obavezan je za sve vojno sposobne muškarce od 18 do 35 godine života.

Od 1998. godine vojsku dobrovoljno mogu da služe i žene.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.