Radnici zabrinuti za radna mesta

Izvor: Blic, 03.Avg.2009, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici zabrinuti za radna mesta

Crvenka - Nakon vesti o hapšenju četiri rukovodioca crvenačke fabrike alkohola i sirćeta „Panon", radnici ove fabrike sa neizvesnošću čekaju početak radne nedelje. Iako su krajem maja uz posredovanje pokrajinskog sekretara Miroslava Vasina prekinuli stodnevni štajk koji je kulminirao višednevnim štrajkom glađu u magacinu alkohola, obustava štrajka za ove radnike nije značila nastavak proizvodnje u ovom nekada renomiranom proizvođaču alkohola i sirćeta.

Većinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 137 radnika „Panona" a.d, u Crvenki, vest o hapšenju četiri rukovodioca zatekla je na prinudnom odmoru na koji su upućeni desetak dana nakon prekida 100-dnevnog štrajka. Nakon višenedeljne policijske istrage, 31. jula, uhapšeni su direktori firme ćerke „Panona 025" - Goran Gvozden, Branislav Milićević, Boro Veselica i Žarko Zorić, pod sumnjom da su tokom 2008. organizovali kupovinu sirovine merkatilnog kukuruza i to za gotov novac, a bez evidentiranja u dokumentaciji na „crno" proizveli 187.000 hektolitara rafinisanog etil-alkohola. Isti su prodali van legalnih finansijskih tokova i na taj način pribavili sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 17.652.800 dinara i oštetili budžet Srbije za 2.692.800 dinara PDV.

Hapšenjem direktora delimično su potvrđene sumnje štrajkača koji su i nakon obustave štrajka krajem maja ove godine, ostali pri zahtevima da nadležni organi ispitaju zakonitost poslovanja Momčila Rajića, većinskog vlasnika „Panona" i firme ćerke „Panona 025".

- Vest o hapšenju ulila nam je malo nade da država ima volju da se obračuna sa kriminalom u „Panonu" i da ćemo možda sačuvati fabriku i radna mesta. Pošto smo prekinuli štrajk, činilo se da nismo ništa postigli. Vratili smo se na posao, odradili proizvodnju sa zatečenim zalihama kukuruza, a 10 dana kasnije upućeni smo na prinudne odmore, pod izgovorom da nema novca za nabavku novih sirovina - kaže Mile Grabež, predsednik tadašnjeg štrajkačkog odbora. Prema njegovim rečima, nakon odlaska na prinudni odmor radnika „Panona", proizvodnja je, pod okriljem firme ćerke „Panon 025" nastavljena, a osim nekolicine radnika „Panona" koji su prešli u „Panon 025", angažovani su, kaže Grabež, i radnici preko NSZ.

- Za to vreme, nismo imali nikakve informacije o dešavanjima u fabrici. Jedino što smo načuli je da je pre 20 dana došla finansijska policija, a za hapšenje sam saznao iz medija - kaže Grabež. On dodaje da je većina radnika iskoristila dane zakonski predviđene za odmor i da bi trebalo da počnu da dolaze na posao.

- Ne znam kome ćemo se obratiti i šta će se dešavati u fabrici - kaže Grabež.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.