Izvor: Blic, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici u redovima za poravnanje

Radnici u redovima za poravnanje

PARAĆIN - Uspešna privatizacija ili likvidacija Srpske fabrike stakla iz Paraćina zavisi od toga da li će 90 odsto radnika potpisati sporazum o vansudskom poravnanju. Radnici Srpske fabrike stakla u Paraćinu, kao i oni koji su ranije bili zaposleni, juče su počeli da potpisuju sporazum o vansudskom poravnanju s tim preduzećem.

- Velika je želja radnika da Staklara nastavi da radi i zato su veliki redovi za potpisivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sporazuma. Oni na taj način ne samo da osiguravaju svoj opstanak već i budućnost paraćinske dece. Radnici i oni koji su ranije radili imaju razumevanja i shvataju da ako sada ne završimo posao firma ide u likvidaciju i da svi gubimo. Voleo bih da svi potpišu sporazum. Ne znam čoveka koji bi želeo da se stogodišnja tradicija staklarstva ugasi - ističe predsednik Samostalnog sindikata Živojin Matejić.

Dug prema zaposlenima je nastao u nekoliko proteklih godina jer nije poštovana cena rada po kolektivnom ugovoru, nisu isplaćivane jubilarne nagrade i regresi. Rešavanje sudskih tužbi radnika prema Staklari je uslov da bi kupoprodajni ugovor o kupovini 99 odsto kapitala tog preduzeća, koji je Vlada Srbije potpisala 9. novembra sa bugarskim 'Rubinom' bio punovažan. Rok od 45 dana za rešenje tog problema istekao je u nedelju, ali kupac je produžio rok do sredine januara.

Za namirenje radnika obezbeđeno je 190.000.000 dinara.

- Izvukli smo maksimum za radnike u ovom trenutku. Vlada Srbije je dala 80.000.000 dinara, a 'Rubin' 50.000.000, s tim što će još 60.000.000 dinara biti isplaćeno u naredne dve godine. Glavnica duga iznosi oko 3.000.000 evra i radnici će srazmerno biti isplaćeno prema dugu koji potražuju. Oko 3.500 radnika su tužili preduzeće, a nešto manji broj njih nisu, ali svima, kojima se duguje, biće isplaćen dug - kaže Matejić.

Ranije zaposlenim radnicima novac će, po potpisivanju sporazuma, biti prebačen na račun u 'Inteza banci', dok će trenutno zaposlenima novac biti isplaćivan na blagajni. Potpisivanje sporazuma obavlja se prema abecednom redu, ali i oni koji propuste svoj red mog da dođu narednog dana.

Posebnim sporazumom sa advokatima biće regulisane obaveze prema njima nastale u sudskim sporovima. Advokatima je ponuđeno 15.000.000 dinara za namirenje njihovih troškova, ali da oni još uvek razmišljaju da li da potpišu sporazum. Zastupnik bugarskog 'Rubina' Pavle Pašajlić ističe da je u kontaktu sa radnicima dobio uveravanja da će oni stopostotno podržati poravnanje.

- Nama je najvažnije da se taj uslov ispuni i da ugovor stupi na snagu do sredine januara. Da krenemo i razmišljamo kako ćemo utrošiti 25.000.000 evra u narednih pet godina za investicije, da bi došli do fabrike koja može da postane ozbiljan regionalni 'igrač’’ u proizvodnji stakla - navodi Pašajlić.

Irena Ivković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.