Radnici u Indiji i dalje zarobljeni u tunelu; Postoji novi plan spašavanja VIDEO

Izvor: B92, 20.Nov.2023, 10:09

Radnici u Indiji i dalje zarobljeni u tunelu; Postoji novi plan spašavanja VIDEO

Indijski zvaničnici upozorili su da bi građevinski radnici koj su zarobljeni u urušenom tunelu više od nedelju dana mogli tamo da budu još koji dan.

Strahovi za zdravlje i dobrobit radnika i dalje rastu, jer su proveli gotovo 200 sati zatvoreni unutar mračnog tunela u državi Utarakhand.

Tunel dugačak gotovo pet kilometara, koji je bio u izgradnji u himalajskoj državi, urušio se u ranim jutarnjim satima 12. novembra nakon odrona u planinskom području. Zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su prvo objavili kako je u tunelu zatočeno 40 radnika, ali kasnije je taj broj povećan na 41.

Iako su vlasti uveravale javnost da će radnici biti brzo spašeni, operacija je sada ušla u osmi dan jer su spašavanje ometale teške ruševine i nestabilan teren.

Baskar Kulbe, koji je deo specijalističkog tima iz kabineta premijera, istakao je da je pet vladinih agencija sada uključeno u operaciju spašavanja.

Međutim, juče je upozorio da bi moglo da prođe još "četiri do pet dana" pre nego što se dođe do radnika. Velika specijalizovana bušilica dopremljena je iz Delhija, ali je operacija zaustavljena u petak iz sigurnosnih razloga nakon što se čulo glasno pucketanje.

Nacionalna korporacija za razvoj auto-puteva i infrastrukture upozorila je da postoji "velika mogućnost daljeg urušavanja". Vlada je saopštila da je sada na snazi novi "plan u pet tačaka", koji uključuje bušenje tunela iz tri smera, uključujući vertikalno i horizontalno sa obe strane. Izgrađeni su i novi putevi kako bi se na gradilište dovezlo više mašina.

Indijska vlada potvrdila je kako se konsultovala sa stručnjacima koji su učestvovali u poznatom spašavanju tima mladih fudbalera iz pećine u Tajlandu 2018. Kiseonik i paketi hrane sa leblebijama i suvim voćem dostavljeni su muškarcima kroz mali cevovod, koji se takođe koristi za komunikaciju.

Međutim, lekari upozoravaju da što duže traje spašavanje, to je veća pretnja zdravlju i psihičkoj stabilnosti zarobljenih radnika. Lekari koji su bili na licu mesta, prošle nedelje su upozorili da su se neki radnici žalili na mučninu i glavobolju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.