Izvor: Danas, 06.Avg.2014, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici stižu na Prokop

Radovi na železničkoj stanici Beograd Centar, poznatijoj kao Prokop i njenom osposobljavanju za međunarodni putnički saobraćaj trebalo bi da budu nastavljeni narednog meseca, jer je završena tenderska procedura i potpisan ugovor sa izvođačima radova. Rok za završetak ove faze biće 420 dana od potpisivanja ugovora, prenosi specijalizovani građevinski sajt „Beobuild“.

Radovi će biti finansirani iz kuvajtskog razvojnog kredita od 26 miliona evra.

- Prokop >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << će graditi konzorcijum firmi okupljenih oko Energoprojekta, u kojem su Energoprojekt niskogradnja, Energoprojekt visokogradnja, Energoprojekt oprema, ZGOP i AZZD - navodi se na ovom sajtu.

Dosad je za izgradnju ove stanice utrošeno više od milijardu evra, dok će preostali radovi koštati više od 100 miliona evra.

Inače, završetak radova u Prokopu je jedan od najvažnijih preduslova za realizaciju projekta „Beograd na vodi“.

Zbog nedostatka novca u budžetu i neophodnosti izmeštanja postojeće Glavne železničke stanice radovi će biti podeljeni u dve faze. Prva faza podrazumeva završetak izgradnje perona i prateće infrastrukture, te saobraćajnog prilaza iz Ulice kneza Aleksandra. Tek druga faza uključuje izgradnju stanične zgrade, saobraćajnog i putničkog prilaza sa autoputa E75 i prateće infrastrukture.

Prokop trenutno koriste samo vozovi gradske železnice BG Voz, a posle ovih radova kroz stanicu će moći da saobraćaju i lokalni, regionalni i međunarodni putnički vozovi.

Podsetimo, na poslednjem raspisanom tenderu, koji je bio otvoren 15. januara, a zaključen 28. februara, javilo se više od 30 domaćih i stranih firmi, od kojih su samo tri iznele najbolje ponude - Energoprojekt, Sitimont iz Zemuna i Bauwesen iz Lazarevca.

Dosadašnji pokušaji izgradnje

Projekat na izgradnji stanice „Prokop“, koji su finansirali Srbija, Beograd i Železnice završen je 1974. godine, a radovi su počeli 1977. godine. Međutim, radovi su zbog ekonomske krize obustavljeni 1980. Nakon toga je 2008. godine, potpisan ugovor sa firmom Energoprojekt, ali je šest meseci kasnije Vlada Srbije odlučila da ne da saglasnost na ugovor, jer nije postojao zakonski osnov da se investitor uknjiži kao vlasnik. Ipak, u oktobru te godine, Vlada je parafirala Protokol o nastavku izgradnje i prema kom će gradnju finansirati Republika Srbija, sa 50 miliona evra i Beograd sa 22 miliona, a kao rok za završetak radova bio je najavljen za 1. april 2010. godine. Međutim, rok nije ispoštovan.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.