Izvor: Politika, 20.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radni kutak u stanu


Škola, posao, saobraćajna gužva – jedva čekamo da stignemo kući. No, toplina doma za većinu ukućana nije utočište za odmor i nerad. Đake čeka učenje, roditelje dopunski posao i sređivanje finansija, pa još ako vam je firma registrovana na kućnoj adresi – radni prostor je neophodan.Kako osmisliti taj ambijent, umnogome zavisi od vrste posla kojim se bavite. S druge strane, izgledom i kvalitetom prostora za rad uslovljeni su rezultati učenja ili poslovanja. Zato, posebnu pažnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posvetite dizajniranju radnog kutka.

Idealni radni prostor
Uz svest da "idealno" ne postoji, i da za mnoge rad nije ono u čemu uživaju, malo mašte o savršenstvu kutka za rad neće škoditi:

• prostor treba da ima puno prirodnog svetla koje pada sa strane,

• ako je moguće, lep pogled kroz prozor pozitivno će uticati na radni elan i rezultate rada,

• radni sto što veći, sa puno fioka i prostora za odlaganje dokumentacije,

• konferencijski sto sa odgovarajućim stolicama, za prijem stranaka,

• udobna radna fotelja sa rukonaslonima, naslonom za glavu, točkićima i sedištem sa višestrukim mogućnostima podešavanja položaja,

• ergonomski nameštaj, samo neophodne stvari oblikovane prema dimenzijama prostorije,

• dovoljno veštačkog svetla, bočno i centralno osvetljavanje,

• radna soba ne treba da je opremljena strogim, hladnim, nemaštovitim nameštajem – prijatna atmosfera o kojoj brinete u svim ostalim delovima stana, potrebna je i ovde,

• mini bar i mini frižider, automat za kafu, čaše i šolje samo za vaš "ofis".

Za rad iz kuće
Da biste u poslu bili što uspešniji, morate da obezbedite optimalne radne uslove. Ukoliko imate dovoljno prostranu kuću, i luksuz posebne prostorije za rad, vredno je truda reorganizovati životni prostor i pravilno izabrati radnu sobu. Za one koji primaju stranke i saradnike, kućna kancelarija treba da je jasno odvojena od ostalih dešavanja. Graja dece, buka kuhinjskih aparata, glasna muzika i TV neće naići na razumevanje klijenata, i vaš poslovni ugled je doveden u pitanje. Zato, ne birajte najprostraniju i najosunčaniju prostoriju već zasebnu, blizu ulaza u stan, po mogućstvu, sa manjim sanitarnim čvorom u blizini.

"Kućnu kancelariju" opremite radnim stolom sa fiokama ili pokretnom kasetom, komodom za odlaganje dokumentacije i opreme uz računar (štampač, skener, faks), policom sa fasciklama, zastakljenom vitrinom sa specifičnom opremom koja je deo vašeg zanimanja... Uz radni sto napravite polukružni ili trouglasti dodatak – sto za prijem stranaka. Mnogo je poslovnije razgovore voditi za konferencijskom kombinacijom stolova nego sedeti u foteljama uz klub stočić.

Zarad profesionalnog kredibiliteta, trudite se da uklonite sva obeležja domaćinstva iz radne sobe i primerite je poslovnoj atmosferi.

Uza sva ograničenja stambenog prostora, ne zaboravite da "rad iz kuće" ima i mnoge prednosti. Sami birate nameštaj i opremu kojom se služite... Nema sivo-crne jednoobrazne kancelarijske atmosfere koju je nametnuo vaš šef, ne udišete prašinu stoletnjih itisona, koksaki virus ne vreba iz centralne klime, a i radno vreme je u skladu sa vašim navikama.

Za dopunski posao i hobi
Većina naših stanova ne dozvoljava odvajanje zasebne radne sobe. Čak i ako ne obavljate delatnost u kući, dobro je odvojiti miran radni kutak za čitanje, stručno usavršavanje ili kućni posao sa papirima (bankarski računi, plaćanje komunalija, obrada lične dokumentacije, primanje i slanje pošte). U zavisnosti da li koristite računar ili ne, birate prikladni prostor.

Za sporadično korišćenje radnog stola, nije vam potrebno previše mesta. Zato, mašta nema granice. Podstepenišni prostor, podaščan polunivo visoke sobe ili ulaza, ćošak uz hodnički prozor, deo dnevne sobe uz vrata terase, polulučna ploča u ćošku male sobe...

Dečje radne sobe
Svaka dečja soba, bez obzira na uzrast deteta, istovremeno je i radna soba. Prošlo je vreme pisanja domaćih zadataka na trpezarijskom stolu. Svest da stvaranje radnih navika delimično zavisi i od definisanja radnog prostora, roditelje navodi na odluku da kupe radni sto i đaku prvaku. Ispravno je postaviti ga u blizini prirodnog svetla, sa ekranom računara okrenutim od svetla. Obavezno obezbediti dovoljno smeštajnog prostora za knjige, udžbenike, pribor i opremu. Police uz sto delimično koristiti za ukrase, suvenire i knjige, pa ih u skladu s tim treba i dizajnirati.

Relativno male dečje sobe uslovljavaju projektovanje višefunkcionalnog nameštaja – kombinacija ležaja i radnog stola na točkićima, prostora za igru i radnog prostora, radna ploča koja se otvara preko dana, a noću oslobodi mesto za dodatni ležaj...

U slučaju da dvoje dece koriste istu sobu, treba predvideti dva zasebna radna mesta. Čak i u oskudnom prostoru, predvideti veću radnu ploču sa dve stolice, odvojenim fiokama za pribor i dve stone lampe. Važno je da dete odmalena zna svoje mesto za rad i učenje a svaki komad nameštaja treba da bude dizajniran za pravilno sedenje pri učenju.

Biblioteke i radne sobe
U nešto većim kućama i stanovima, uz dnevne sobe, projektuju se posebne prostorije – biblioteke, najčešće odvojene od boravka zastakljenim, jednokrilnim ili dvokrilnim kliznim vratima. U slučaju većih slavlja, biblioteke postaju sastavni deo velikog prostora, a u svakodnevnom životu, one predstavljaju utočište većini radnih i vrednih ukućana. Biblioteka je mesto za centralnu kućnu kolekciju knjiga, računar i štampač koje svi koriste.

Ova prostorija, po pravilu, brižljivo je dizajnirana. Knjige se čuvaju u zastakljenim vitrinama radi zaštite od prašine u cilju dugovečnosti. Ovo je mesto za kućni sef, uljane portrete predaka, udobnu sofu, korpu za kućnog ljubimca. Dnevno svetlo je bogato, veštačko – brižljivo planirano (stone i stojeće lampe, luster sa mnoštvom sijalica...).

Biblioteke su često i prostorije u kojima prespavaju dragi gosti i rodbina (za one koji nemaju sreću da poseduju zasebnu gostinsku sobu). Zato, predvidite i udobni dvosed ili trosed u nekom od kutaka sobe. Nema osobe kojoj ne prija radna pauza. Posle desetominutnog odmora, relaksirano zavaljeni, sa knjigom u ruci, ili posle pola sata sna, bićete znatno produktivniji.

Kutak u skučenom stanu
Dobro planiranje prostora čini efikasnu iskorišćenost čak i najmanjih "ćoškova". Bočni komadi nameštaja, uz improvizovanu radnu ploču, postaju paravani za radnu izolaciju ili pak pomoćne površine za odlaganje opreme i pribora. Dimenzija i oblik stola zavisiće od raspoloživog prostora, ali i od posla kojim se bavite. Za laptop računar i telefon uvek se nađe mesta. Setite se svojih baka koje su u pretprostoru dnevne sobe imale kružni stočić za čitanje i pisanje pisama.

Višenamenski prostori
Pozicioniranje radnog prostora u alternaciji sa nekom drugom funkcijom stana, skopčano je sa mnoštvom problema. No, zbog oskudnog stambenog prostora, to je često neminovno. Moramo biti svesni svih ograničenja i prilagoditi im se.

Rad u trpezariji – u vremenu između obroka, trpezarijski sto idealna je površina za rad. Dovoljno prostran; u odsustvu zaposlenih ukućana ili đaka relativno je miran prostor; najčešće veoma bogat prirodnim svetlom. Zahteva posebne napore u održavanju radnog reda, redovno uklanjanje knjiga i papira pred obedovanje i priručni trpezarijski deo nameštaja za odlaganje.

Rad u dnevnoj sobi – projekat dnevne sobe često predvidi radni sto sa pratećim nameštajem i opremom (police, komoda, radna stolica, kompjuter). Za uredne, naviknute da za sobom sklanjaju "radni nered", ovo rešenje je prihvatljivo. Brižljivo dizajniran, uklopljen u ambijent prostorije, "poslovni ćošak" odlično dopunjuje dnevni boravak.

Rad u spavaćoj sobi – u slučajevima kada se pisaći sto ređe koristi (pisanje pisama, vođenje dnevnika, sređivanje kućnih računa), praktično rešenje su klasični sekreteri. Relativno male spavaće sobe dozvoljavaju kupovinu komode – sekretera, često sa pokretnom pločom koja se izvlači ili preklapa, po potrebi. Klasični toalet stolovi, koji su deo standardne spavaće sobe, dovoljni su za ovu vrstu "poslovnog ugla".

Nesvakidašnji prostori
Ako imate sreću da vam radni prostor ne zahteva posebna prostorna ili neka druga ograničenja, evo nekoliko predloga za razmišljanje:

• zastakljene terase
• sunčana veranda
• prostrani antre pun zelenila
• adaptiran niski prostor potkrovlja
• podstepenišni prostor.

Radno osvetljenje
O pravilnom osvetljavanju stambenog prostora pisali smo u više navrata. Posebna pažnja mora da se obrati na planiranje prirodnog i veštačkog svetla za rad. Višečasovno čitanje napreže vid, još ako ga opteretimo nedostatkom svetla, posledice su nepopravljive.

Radna površina treba da ima što više prirodnog svetla, ako je moguće bočnog, i dovoljno stonih, podnih, zidnih i plafonskih lampi.

Diktati tehnologija
U današnje vreme, radni sto je nezamisliv bez računara, štampača, telefona i interneta. Pobrinite se da u neposrednoj blizini postoje priključci za struju, telefon i antenu.

Korisni saveti
Za svaki rad neophodna je inspiracija. Opremite radni prostor stvarima koje vas uveseljavaju i opuštaju.

Slike, cveće, skulpture, savršeno odgovaraju ambijentu.

Posebna veština je održavanje reda – evo nekoliko saveta:

• Pribor, podsetnice, ceduljice, ne držite slobodne na stolu. Kupite ukrasne kutije različitih veličina i sav haos trpajte u njih.

• Sistematičnost je poželjna – uvedite red u odlaganje stvari, izbeći ćete nered koji nastaje pri traženju zagubljenog.

• Evidentirajte knjige, pribor, vredne stvari. Poručite "eks libris" sa svojim monogramom i obeležite svu svoju literaturu. Iznenadićete se kad prepoznate neku svoju zagubljenu knjigu kod prijatelja.

• Uvedite "lični revers sistem" – pri svakom pozajmljivanju knjige ili časopisa upišite ime osobe kojoj ste je dali i datum. Zvuči malo grubo, ali i prijatelji će vam biti zahvalni što ne tražite svoje stvari kod pogrešnih osoba.

Branka Bošnjak, dipl. inž. arh.

[objavljeno: 20.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.