Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih počela sa radom

Izvor: B92, 14.Maj.2023, 14:00

Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih počela sa radom

Danas je održana prva sednica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, koja je formirana odlukom Vlade Republike Srbije u četvrtak.

Radnu grupu, pored predstavnika Vlade Srbije, sačinjavaju Milica Pejović Milovančević, Institut za mentalno zdravlje, dr Tamara Džamonja, predsednik Društva psihologa Srbije, dr Hana Korać, Institut za mentalno zdravlje, kao i predstavnici Unicefa.

Radna grupa će koordinisati krizni odgovor na potrebe pogođenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osoba - porodica žrtava, učenika i nastavnika, kroz hitne mere u okviru projekta koje će sprovesti Institut za mentalno zdravlje.

Predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila se svim članovima što učestvuju u radu ovog tela, jer je od izuzetnog značaja da radna grupa počne sa delovanjem što je pre moguće. Ona je istakla da će Vlada Srbije podržavati, pratiti i koordinisati funkcionisanje ove radne grupe, ali da će glavnu reč voditi stručnjaci, čiju će svaku odluku Vlada u potpunosti ispoštovati i sprovesti u delo.

Doktorka Milica Pejović Milovančević istakla je da je situacija u kojoj se čitava zemlja našla potpuno nova i predstavlja nešto sa čim se u svojim karijerama do sada nisu susreli. Prema njenim rečima, neophodno je fokusirati se na decu i njihovo mentalno zdravlje, pre nego na bilo šta drugo, kako bi iz svega ovoga izašli sa što manje posledica.

Doktorka Tamara Džamonja istakla je da je neophodno formirati specijalizovane i stalne timove, koji će se baviti pojedinačnim stvarima, kao što su timovi za podršku deci, roditeljima i nastavnicima. Ona je istakla je važno da se sastavi tih timova ne

menjaju, jer ljudima kojima je potrebna pomoć, takođe je potrebna i izvesna vrsta stalnosti i predvidivosti.

Radna grupa će uz pomoć međunarodnih paternera, Unicefa i zemalja koje su imale iskustva sa sličnim tragedijama poput ove sa kojima se Srbija suočava, preduzeti sve dalje korake koji podrazmevaju pružanje podrške deci i njihovim porodicama, kao i

kulture sećanja na sve žrtve. Iskustvo ovih stručnjaka je dragoceno.

Pored Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, odlukom Vlade formirani su i Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i Radna grupa za bezbednost dece na internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GLAVNU REČ VODIĆE STRUČNJACI Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih počela sa radom

Izvor: Blic, 14.Maj.2023

Danas je održana prva sednica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, koja je formirana odlukom Vlade Republike Srbije u četvrtak.

Nastavak na Blic...

Radna grupa za podršku mentalnom zdravlјu i sigurnosti mladih počela sa radom

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 14.Maj.2023

BEOGRAD – Prva sednica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlјu i sigurnosti mladih, koja je formirana odlukom Vlade Srbije, održana je danas. Radnu grupu, pored predstavnika Vlade Srbije, sačinjavaju Milica Pejović Milovančević, Institut za mentalno zdravlјe,  Tamara Džamonja, predsednik...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.