Radna grupa: Više tužilaštvo uložilo žalbu na odbacivanja prijava za napad na novinare

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2017, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radna grupa: Više tužilaštvo uložilo žalbu na odbacivanja prijava za napad na novinare

Više tužilaštvo u Beogradu uložilo je žalbu na odluku Prvog osnovnog tužilaštva kojom su odbačene krivične prijave zbog napada na novinare tokom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čime je otvorena mogućnost da se ipak vodi krivični postupak protiv osumnjičenih za taj napad, rečeno je danas na sastanku Radne grupe za bezbednost novinara.

Kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije (UNS), sastanku je prisustvovala republička javna tužiteljka Zagorka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Dolovac koja je rekla da je država strateški opredeljena za povećanje bezbednosti novinara, dok je zamenik republičkog tužioca i član Stalne radne grupe Branko Stamenković objasnio pravnu proceduru na osnovu koje je Više tužilaštvo u Beogradu uložilo žalbu na odluku nižeg tužilaštva da odbaci prijave.

Navodi se i da je pomoćnik direktora policije Zvezdan Radojković kazao tokom sastanka da je policija sve dokaze koje je prikupila o napadu tokom inauguracije predala tužilaštvu.

Predstavnik UNS-a u Radnoj grupi Dušan Telesković ocenio je da je neophodno razjasniti situaciju u vezi sa postupanjem tužilaštva u slučaju fizičkog onemogućavanja novinara da izveštavaju sa inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Smatramo da je dijalog i kroz Stalnu radnu grupu način da se dođe do tog objašnjenja, kao i načina za dalju saradnju sa policijom i tužilaštvom u stvaranju što boljih bezbednosnih uslova za rad novinara", rekao je Telesković.

On je dodao da ne vidi razlog da se sastanci Radne grupe bojkotuju, s obzirom da predstavnici Asocijacije medija, Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacije onlajn medija (AOM), koji su ranije tražili sastanak sa Zagorkom Dolovac, nisu prisustvovali današnjem sastanku.

UNS je tokom sastanka zatražio i da se što pre otkrije ko je poslednjih dana pretio novinarki televizije N1 Mariji Antić, kao i da se ispitaju navodi urednika sportske rubrike "Narodnih novina" i predsednika Sekcije sportskih novinara Niša Dušana Jocića koji je prijavio da ga je fizički i verbalno napao član Upravnog odbora ženskog rukometnog kluba "Naisa" iz Niša i odbornik Srpske napredne strane Slaviša Mićanović.

Zatraženo je i da se ispitaju navodi vlasnika mesečnika "Moravske vesti" i portala Centralmedia Gorana Jevremovića koji tvrdi da mu lider Jedinstvene Srbije i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković "ugrožava bezbednost".

Predstavnici tužilaštva i direkcije policije obećali su na sastanku da će svi navodi hitno biti ispitani.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.