Radmanoviću priznanje Evropskog pokreta u BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2011, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radmanoviću priznanje Evropskog pokreta u BiH

BANJA LUKA -

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas u Banja Luci visoko priznanje Evropskog pokreta u BiH za doprinos pomirenju i evropskim integracijama.

Predsednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, koji je Radmanoviću uručio priznanje, rekao je da se radi o jednom od najistaknutijih političara u BiH, koji je svojim radom dao bitan doprinos procesu pomirenja naroda i evropskim integracijama.

"Radmanović misli i deluje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << evropski", rekao je Praštalo, dodajući da predsedavajući Predsedništva BiH "oslikava modernog evropskog poliitčara, koji svojim mirnim i tolerantnim stavovom uliva mirnoću u uzburkano političko-društveno uređenje BiH".

Zahvalivši se na priznanju, Radmanović je rekao da smatra da sve zemlje zapadnog Balkana treba da što pre postanu članice Evropske unije.

"Narodi , koji žive u ovom regionu, su Evropljani i mnogo su dali Evropi u celini uključujući krupna kulturna dostignuća iz prošlosti", rekao je Radmanović.

On je naveo da su sadašnji predsednici zemalja regiona "ljudi, koji razmišljaju da je potrebno u regionu obezbediti pomirenje, dobrosusedsku saradnju i članstvo u EU".

"BiH, nažalost, zaostaje u odnosu na Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru. Hrvatska je na pragu stalnog članstva, Crna Gora je kandidat, a Srbija će izgleda to postati tokom ove godine. Nažalost, za BiH nije sigurno da može postati kandidat za članstvo u EU tokom ove godine", rekao je Radmanović.

On je izrazio nadu da će i BiH ostvariti napredak na putu ka EU i da će se oni koji o tome odlučuju u Evropskoj komisiji opredeliti za ubrzano proširenje EU za sve zemlje zapadnog Balkana.

Praštalo je podestio da je Evropski pokret ovo visoko priznanje dodelio povodom Dana Evrope, a pored predsedavajućeg BiH ovo odlikovanje je dodeljeno i predsednicima Srbije Borisu Tadiću, Crne Gore Filipu Vijanoviću i Hrvatske Ivi Josipoviću.

Praštalo je najavio da će sutra u Zagrebu uručiti orden hrvatskom predsedniku, a u četvrtak u Podgorici crnogorskom predesdniku Filipu Vujanoviću.

Što se tiče dodele ordena predsedniku Tadiću, Praštalo je rekao da će to učiniti kada sa kabinetom predsednika Tadića dogovore detalje oko uručenja ovog priznanja.

"Mi smo u kontaktu sa kabinetom predsednika Tadića i čim dobijemo povratnu informaciju iz Beograda, organizovaćemo susret i biće mi zadovoljstvo i čast da i predsedniku Srbije dodelimo naš orden", rekao je Praštalo.

Evropski pokret je nevladina organizacija, koja deluje u BiH s ciljem ubrzanja evropskih integracija kroz angažman civilnog društva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.