Radmanović za RTS: Nema promene Dejtona

Izvor: RTS, 26.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radmanović za RTS: Nema promene Dejtona

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, u intervjuu za Radio-televiziju Srbije, rekao da nema zahteva za prekrajanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ozbiljnije ustavne reforme moguće tek posle izbora naredne godine. Čeka se da Srbija proveri novog ambasadora BiH.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović rekao da je, posle posete Džosefa Bajdena, važno što američki potpredsednik, uprkos preporuci da se zarad prosperiteta i evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << integracija ojačaju centralne državne institucije, nije dovodilo u pitanje postojanje oba entiteta.

"Nije bilo oštrijih osuda prema pojedincima kao što su neki mislili, nije bilo zahteva za prekrajanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, čak obrnuto. Bajden je rekao da Sjedinjene Američke Države stoje iza Dejtonskog mirovnog sporazuma i da ustavno uređenje u BiH moramo dogovarati između sebe konsenzusom, rekao je Radmanović.

Svi govore o poštovanju Dejtonskog sporazuma, gospodine Radmanoviću, šta mislite da li mnogi kada to govore misle da Republika Srpska treba da učini neke ustupke kada su u pitanju ustavne promene?

"Kod nas smo navikli da dođe neki međunarodni predstavnik i kaže mi smo vam promenili Ustav. To ne može više u BiH i nije dobro da bude u BiH. Moje lično mišljenje je da i do izbora 2010 do kojih imamo oko godinu dana ili nešto manje moguće je samo usklađivanje nečega što smo već promenili i usklađivanje konvencije o ljudskim pravima. Pritisaka će biti da dođe do promena, ima potreba za to zbog puta ka EU da se menja ustav, to će se dešavati i u Srbiji i u drugim zemljama se dešavalo jer u tim velikim asocijacijama koje imaju velika ovlašćenja uvek se odričete dela suvereniteta. To se mora pažljivo raditi, o tome odlučuju građani, nekada političari koje su građani birali nemaju prava na to da pristanu, zaključuje Radmanović.

Radmanović je, takođe, rekao i da Sarajevo čeka da Srbija proveri podatke o ambasadoru koga su po ključu predložili Bošnjaci i odluči da li će dati agreman.

Diskutabilnu ratnu prošlost predloženog Seada Avdića nije želeo da komentariše, jer kaže da jedino zna da je profesor u Tuzli.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Radmanović: SAD stoje iza Dejtona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2009, 16:39

BEOGRAD - Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, u intervjuu za Radio-televiziju Srbije, rekao je da nema zahteva za prekrajanje Dejtonskog mirovnog sporazuma...Radmanović je rekao da je, posle posete potpredsednika SAD Džosefa Bajdena, važno što je, uprkos preporuci da se zarad...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.