Radmanović: Silajdžić i Alkalaj ruše BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2010, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radmanović: Silajdžić i Alkalaj ruše BiH

BANJALUKA -

Srpski član u Predsedništvu BiH Nebojša Radmanović izjavio je da specijalne i paralelne veze RS i Srbije, utvrđene Dejtonom, funkcionišu sve bolje i bolje i ocenio da predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić i ministar inostranih poslova Sven Alkalaj ne prave državu, već je ruše.

"Oni su deo sarajevske ekipe koja hoće da radi onako kako se njoj sviđa, a ne kako piše u aktima države", kazao je Radmanović u intervjuu današnjem banjalučkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Glasu Srpske".

Komentarišući odnose Srbije i BiH u celini, a posebno Republike Srpske, Radmanović je rekao da oni moraju da budu na visokom nivou.

"Moraju zbog toga što je Srbija najveći sused BiH. Dve zemlje su upućene jedna na drugu, Srbija je potpisnik Dejtonskog sporazuma, dakle o tom sporazumu mora da vodi računa o svima nama, jer po njemu funkcioniše BiH", kazao je Radmanović.

On je istakao da specijalne i paralelne veze, utvrđene Dejtonom, funkcionišu sve bolje i bolje.

"Republika Srpska ima redovne i česte odnose sa rukovodstvom Republike Srbije i to je na vrlo visokom nivou na kojem mora i da se održe. Kada je BiH u pitanju, onda su ti odnosi nešto slabiji, ali aktivnošću rukovodstva Srbije se poboljšavaju", rekao je Radmanović.

U tom smislu, poseta predsednika Srbije Borisa Tadića ne samo Banjaluci, nego i Gradini, Trebinju, Mostaru i premijera Cvetkovića Sarajevu je korak napred, smatra Radmanović.

"Ne treba zaboraviti da je Srbija glavni spoljnotrgovinski partner BiH u celini i siguran sam da je i ova poseta premijera Srbije, kojoj je domaćin bio (predsedavajući Saveta ministara BiH) Nikola Špirić, dalji korak ka boljoj saradnji dve zemlje", dodao je on.

Radmanović je i ovom prilikom ocenio da je nedavna izjava hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića da priznaje suverenitet Srbije bez Kosova "nedržavnička, nediplomatska i neozbiljna".

"Tražiti od susedne države da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet tvoje države, a reći da ne poštuješ njen, odnosno da podržavaš secesiju dela te države, neobjašnjivo je",rekao je Radmanović.

"BiH nije priznala Kosovo i neće priznati Kosovo i to zna i Komšić, koji se ponaša neustavno. Država BiH nije priznala Kosovo i naravno da je njegovo ponašanje vanustavno", dodao je on.

"Nije prvi put da Komšić i drugi političari iz Sarajeva daju neodmerene izjave koje samo prave probleme. I to u situaciji kada je Srbija nosilac pomirenja u regionu i jačanja dobrosusedskih odnosa koje bismo i mi morali da podržimo i na njima radimo", rekao je Radmanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.