Radmanović: Poseta Vučića Sarajevu korak napred

Izvor: RTS, 12.Maj.2014, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radmanović: Poseta Vučića Sarajevu korak napred

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović ocenio je, uoči posete srpskog premijera Aleksandra Vučića Sarajevu, da je to novi korak napred u odnosima dve zemlje.

Radmanović je istakao da bi trebalo intenzivirati ekonomske odnose BiH i Srbije i podsetio na dobru postojeću robnu razmenu, prenosi Tanjug.

Naveo je i da su odnosi BiH i Srbije važni s obzirom na to da se Srbija nalazi na trećem mestu kao ekonomski partner BiH i ocenio da se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uvek može postići da ta saradnja bude bolja.

Radmanović očekuje bolje odnose i kada je reč o naučnoj, kulturnoj, obrazovnoj i drugim vidovima saradnje.

I predsednik RS Milorad Dodik podržao je posetu premijera Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu, ukazavši da je Vučić opredeljen za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i dogovor u okviru BiH.

Dodik je naveo i da Vučić "veoma voli Republiku Srpsku i da će doći u Banjuluku".

Predsednica Vlade RS Željka Cvijanović ocenila je takođe da je sutrašnja Vučićeva poseta Sarajevu "jedna sasvim normalna aktivnost u duhu razvoja dobrih odnosa i saradnje, od koje bi apsolutno svi trebalo da imaju koristi".

Ona je rekla da ta poseta nipošto ne utiče na dobre odnose Beograda i Banjaluke i dodala da to nije prva poseta, jer su i ranije visoki funkcioneri Srbije bili u Sarajevu i Banjaluci.

"Izuzetno je važno da se takve posete realizuju. One su u duhu razvoja dobre regionalne saradnje, dobrih odnosa između ljudi koji su nekada živeli u okviru istog sistema", rekla je Cvijanovićeva.

Navela je da su određene stvari bile narušene zbog rata i svega što se dešavalo posle toga, što je ostavilo posledice, da posetu Vučića doživljava kao pozitivan iskorak, i da su to stvari koje se moraju dešavati između svih aktera u regiji.

Kako je ranije najavljeno, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda razgovaraće sutra u Sarajevu s predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, koji dolazi u zvaničnu posetu BiH.

Iz Saveta ministara BiH danas je potvrđeno da će svečani doček premijeru Srbije biti upriličen ispred zgrade institucija BiH, nakon čega je planiran susret delegacija BiH i Srbije.

Agenciji Fena u Savetu ministara rečeno je da bi na dnevnom redu trebalo da budu regionalna saradnja, robna razmena, projekti Srednja Drina i Južni tok i druge teme.

Premijer Srbije izjavio je sinoć da će njegova prva zvanična poseta inostranstvu biti odlazak u Sarajevo zato što je BiH veliki trgovinski partner, Srbije, zato što tamo živi milion i po Srba i jer Srbija želi regionalnu stabilnost.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Radmanović: Vučićeva poseta Sarajevu novi korak napred

Izvor: Blic, 12.Maj.2014

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je danas da je poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu novi korak napred u odnosima dve zemlje. ..Radmanović je poručio da pripada onima koji smatraju da bez dobrih odnosa sa susedima nema razvoja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.