Radikalima ukidaju poslanički imunitet

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jul.2011, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikalima ukidaju poslanički imunitet

Administrativni odbor predložio je danas Skupštini Srbije da ukine imunitet četvoro poslanika Srpske radikalne stranke - Momčilu Duvnjaku, Draganu Aćimoviću, Gordani Paunović-Milosavljević i Momiru Markoviću.

Odbor je danas odlučivao o ukupno pet zahteva za ukidanje imuniteta, od kojih se dva odnose na Momčila Duvnjaka. Za predlog da Skupština ukine imunitet glasali su članovi odbora iz vladajuće koalicije i Liberalno-demokratske partije.

Poslanici SRS su >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na sednici odbora optužili vladajuću koaliciju, posebno Demokratsku stranku, da je to politički motivisana odluka jer su dela na koja se odnosi učinjena pre nekoliko godina, a o tome se tek sad raspravlja, i da je namera vlasti da u predizbornoj godini naškodi SRS.

"Na organizma DS su doneli odluku o prljavoj kampanji korišćenjem određenih medija gde se iznose klevete po nalogu DS i zamenika predsednika Srspke napredne stranke Aleksandra Vučića protiv pojedinih poslanika SRS", kazao je član odbora iz SRS Milovan Radovanović.

Poslanik SRS Vjerica Radeta upitala je zašto se ne raspravlja o ukidanju imuniteta predsedniku Srpske napredne stranke Tomislavu Nikoliću što je, kako je navela, sud tražio već dva puta, jer je "izmislio gnusnu laž da je Vojislav Šešelj planirao njegovo ubistvo". Radeta je pitala i koliko puta su pravosudni organi tražili ukidanje imuniteta predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Član odbora iz DS Boško Ristić kazao je da poslanici treba da budu zaštićeni za izgovoreno u Skupštini, dok se zahtevi za ukidanje imuniteta odnose na krivična dela koja se ne mogu tretirati kao verbalni delikt.

Za Momčila Duvnjaka zatraženo je ukidanje imuniteta zbog nasilničkog ponašanja 11. juna 2010. u Skupštini Opštine Kruševac gde je pretio i udarao odbornika Vojkana Kulića, i zbog napada na službeno lice, odnosno radnika Elektroptrivrede koji je došao da "iseče struju". Za nasilničko ponašanje kazna je šest meseci do pet godina zatvora.

Ukidanje imuniteta zatraženo je za Dragana Aćimovića zbog falsifikovanja dokumentacije radi pravdanja 6,6 miliona dinara za izgradnju farme svinja.

Za poslanicu SRS Gordanu Paunović-Milosavljević zatraženo je ukidanje imuniteta zbog korupcije u zdravstvu, a za Momira Markovića zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi od januara 1999. do oktobra 2000, dok je bio direktor "Zemunskog informativno-poslovnog sistema".

Ranije je bilo najavljeno da će Administrativni odbor Skupštine Srbije raspravljati o šest zahteva pravosudnih organa za ukidanje imuniteta petoro poslanika. Poslanik Ujedinjenih regiona Srbije Šerif Hamzagić je odustao od pozivanja na imunitet, te njegov slučaj danas nije razmatran.

Administrativni odbor je nedavno formirao radnu grupu koja bi trebalo da nađe rešenje za ograničavanje imuniteta poslanika samo na slobodu mišljenjenja i izgovorenu reč, kroz eventualne izmene Zakona o Skupštini i Poslovnika u radu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.