Izvor: B92, 18.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radićeva uloga u Vukovaru

Hag -- U Hagu je svedočio vojni ekspert odbrane o ulozi kapetana Miroslava Radića u borbenim dejstvima u Vukovaru novembra 1991.

Veštak, pukovnik Vojske Srbije Božidar Forca, potvrđuje osnovnu tezu odbrane da Radić nije bio nadređen lokalnim teritorijalcima i Šešeljevim dobrovoljcima - neposrednim izvršiocima masakra u vukovarskoj Ovčari.

Forca je, na zahtev odbrane Miroslava Radića, sastavio dvodelni izveštaj o ulozi i zadacima optuženog kapetana bivše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << JNA u vukovarskoj operaciji u novembru 1991.

Izveštaj je sastavljen na osnovu brojnih vojnih dokumenta koje je Radićeva odbrana dostavila svom vojnom ekspertu.

Potvrđujući tezu odbrane, vojni veštak je zaključio da Radić nije bio pretpostavljeni komandant Miroljubu Vujoviću, koji se nalazio na čelu odreda Teritorijalne odbrane Petrova Gora ili dobrovoljcima iz odreda Leva Supoderica pod vođstvom Milana Lančužanina. Oni su, tvrdi veštak, kao i Radić, primali naređenja od komandanta Prvog bataljona Borivoja Tešića.

Profesor Forca je dalje, na osnovu Ratnog dnevnika Prvog bataljona i naređenja pukovnika Mileta Mrkšića, zaključio da je angažovanje Radićeve jedinice u borbenim dejstvima prestalo 10. novembra 1991, kada je četa ispunila dodeljeni zadatak.

Teritorijalci i dobrovoljci su, ukazao je veštak, četiri dana kasnije i fizički razdvojeni od Radićeve čete, po naređenju komandanta Operativne grupe Jug Mileta Mrkšića.

Veštak odbrane osporava još jedan navod iz optužnice protiv "vukovarske trojke" - da je Miroslav Radić učestvovao u selekciji i odvođenju ljudi iz vukovarske bolnice 20. novembra 1991.

Veštak, naime, zaključuje da Radić "nije imao zadatke u vezi sa transportom i obezbeđenjem konvoja civila i ranjenika".

Usmeno naređenje da obezbedi krug bolnice dobio je 19. novembra 1991, a već u popodnevnim časovima ga je na toj poziciji smenila četa vojne policije, zaključio je ekspert odbrane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.