Radić na hrvatskoj poternici

Izvor: B92, 05.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radić na hrvatskoj poternici

Miroslav Radić (FoNet)

Osijek, Beograd -- Za Miroslavom Radićem hrvatski MUP raspisao međunarodnu poternicu zbog ratnih zločina na području Vukovara 1991. godine.

Poternica je raspisana po nalogu istražnog sudije Županijskog suda u Vukovaru koji je kasno sinoć Radiću odredio pritvor na temelju novog istražnog zahteva Županijskog državnog tužilaštva u Vukovaru. Fotografija Miroslava Radića i razlog zbog kojega se traži, objavljeni su na službenom internet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sajtu hrvatskog MUP-a, a uskoro bi se trebalo da se nađu i na stranicama Interpola.

Istražni sudija Županijskog suda u Vukovaru izdao je sinoć nalog za raspisivanje međunarodne poternice za Miroslavom Radićem. Sudija je i odredio pritvor Radiću, koga je Haški sud, u prvom stepenu, osobodio odgovornosti za zločin na farmi Ovčara.

Kako je saopštilo Državno tužilaštvo na internet sajtu, Radić je osumnjičen za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika na području Vukovara 1991, kao i da je posle pada tog grada, 18. novembra 1991, lično ubio hrvatskog vojnika Đuru Begovića.

Radić je osumnjičen da je "kao komandir protivoklopne čete Prve gardijske motorizovane brigade JNA učestvovao u "oružanoj agresiji JNA i njoj pridruženih teritorijalnih i paravojnih jedinica na Hrvatsku".

Njemu se stavlja na teret i da je "sprovodio naređenja o napadu na Vukovar radi proterivanja i ubijanja nesrpskog stanovništva, uništavanja nesrpskog kulturnog i istorijskog nasleđa i okupacije u cilju stvaranja velike Srbije".

"Sprovodio je naređenja generala Veljka Kadijevića, koje je izdavao kao savezni sekretar za narodnu odbranu SFRJ i general-pukovnika Blagoja Adžića, načelnika Generalštava JNA, koji su isplanirali i naredili operaciju napada na Vukovar, kao i naređenja pukovnika Mileta Mrkšića, komandanta Prve gardijske motorizovane tenkovske brigade", istaklo je Tužilaštvo.

"Osnovano se sumnja da je, protivno odredbama međunarodnog prava, tijekom napada izdavao zapovijedi sebi potčinjenim pripadnicima protuoklopne čete da bez izbora cilja pucaju po gradu u kojem je u to vrijeme boravilo oko 50.000 ljudi mahom civila, uslijed čega je smrtno stradao veći broj civila, te je razoren grad", kaže županijski državni tužilac u Vukovaru Božidar Piljić.

"Nakon pada Vukovara osnovano se sumnja da je podsticao pripadnike svoje jedinice na ubijanje i zlostavljanje zatočenih civila i vojnika koji su položili oružje, kao i da je učestvovao u zlostavljanju i ubijanju. 18. novembra 1991. u blizini železničke stanice, nakon što se Đuro Begović predao i koji je prokazan od nepoznate osobe kao jedan od komandanata obrane grada, prišao mu i izveo ga iz grupe, te mu iz pištolja nepoznate marke s vrlo male udaljenosti ispalio hitac u glavu, usled čega je Đuro Begović odmah preminuo", kaže Pilić.

Na pitanje šta je sledeći korak Državnog tužilaštva u slučaju novog istražnog zahteva protiv Miroslava Radića, Piljić kaže da tokom istrage treba da se provedu dokazi koji su predloženi u istražnom zahtevu.

"Nakon što se provedu svi predloženi dokazi i oni dokazi koji se ukažu potrebnim tokom istrage, Državno tužilaštvo će odlučiti hoće li protiv osumnjičenika Miroslava Radića podići optužnicu ili obustaviti kazneni progon", kaže Pilić.

Poternica kao predizborna igra?

Ivo Sanader (Beta)

Međunarodna poternica za Miroslavom Radićem, koju je pre dva dana najavio hrvatski premijer Ivo Sanader, verovatno će ostati samo predizborni potez jer se u celu priču uključilo sporo pravosuđe.

Iz Županijskog suda u Osijeku došla je informacija da raspisivanje međunarodne poternice još neko vreme neće biti moguće jer optužnica protiv Radića još uvek nije pravosnažna.

Naime, niko se dosad nije setio da reši prigovor Radićevih branilaca na optužnicu koju je protiv njega i još devetorice 2002. podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru.

Čini se, ipak, da je premijerova naglo probuđena odlučnost povodom haške problematike zapravo tek deo predizborne retorike. Vukovarsku optužnicu za zločine počinjene u Vukovaru 1991. jedino je Veselin Šljivančanin primio u Hagu, potvrdio je zamenik predsednika Županijskog suda u Vukovaru Nikola Bešenski:

"Ostala tri optuženika su odbila da prime optužnicu, ali je to bilo pokušano njima da se uruči preko Tajništva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju", kaže Bešenski.

Na toj se optužnici, uz Veljka Kadijevića i Zvonka Jurjevića, koji se nalaze i na druge dve optužnice, nalaze i još Blagoje Adžić, Veselin Šljivančanin, Miroslav Radić, Vojislav Šešelj i Goran Hadžić.

Pošto vukovarska optužnica postane pravosnažna, sve tri optužnice za ratne zločine u Vukovaru objediniće se u jednu, u tzv. osječku optužnicu.

Borović: Poternica nema pravnu težinu

"Nalog hrvatskog pravosuđa za raspisivanje poternice za bivšim kapetanom JNA Miroslavom Radićem je u suprotnosti sa međunarodnim i pravnim standardima i nema pravnu težinu van Hrvatske", izjavio je Radićev branilac Borivoje Borović.

"Poternica i odreživanje pritvora Radiću ne može da ima bilo kakve posledice po njega", rekao je Borović agenciji Beta, navodeći da je predmet "vukovarske trojke" u nadležnosti Haškog suda, koji je izrekao oslobađajuću presudu Radiću i koja, kako je podsetio, nije pravosnažna.

Borović je kazao da je takav potez hrvatskog pravosuđa "neprimeren", ocenjujući da bi Hrvatska zbog nepoštovanja Haškog tribunala mogla da "snosi neke posledice".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.