Radić: Srbija mora da vrati iračke MiG-ove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2009, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radić: Srbija mora da vrati iračke MiG-ove

BEOGRAD - Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je danas da Srbija mora da prihvati razgovor o sudbini iračkih aviona MiG-21 i MiG-23 i da je vreme da se reši status tih letelica koje su pre dve decenije stigle na remont u tadašnju Jugoslaviju i tu ostale zbog ratova koji su izbili u te dve zemlje.

Iračka vojna delegacija u Beogradu

Iračka vojna delegacija boravila je u Srbiji na pregovorima o preuzimanju 19 borbenih aviona ruske proizvodnje, izjavio je portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iračkog ministarstva spoljnih poslova Mohamed al-Askari, javile su agencije.

"Savetnik ministasrtva odbrane general Otman al-Fredži i šef vazduhoplovnih snaga Iraka Anvar Mohamad Amin pregovaraju trenutno u Srbiji o servisiranju i što skorijem vraćanju 19 aviona tipa MIG 21 i MIG 23", rekao je u subotu Al-Askari.

On je rekao da je avione bivši irački režim Sadama Huseina "poslao 1989. godine na servisiranje i da je sve plaćeno iračkim novcem".

Portparol je podvukao značaj tih aviona zato što iračka avijacija trenutno ima samo helikoptere.

Al-Askari je rekao da iračko ministarstvo odbrane "sprovodi istrage u SAD, Francuskoj, Italiji i Rusiji i nekim arapskim zemljama kako bi se pronašla sredstva ili oprema koju je bivši režim kupio za svoju vojsku".

Portparol iračkog ministarstva odbrane rekao je da se ugovor koji je to ministarstvo potpisalo sa ministarstvom odbrane Srbije prošle nedelje, u vrednosti od 100 miliona dolara, "odnosi na izgradnju bolnice i stambenog kompleksa za pripadnike vazduhoplovnih snaga, a koji su finansirani do strane SAD".

Radić je agenciji Beta rekao da ti avioni nisu srpski već irački i da oni nisu potrebni Vojsci Srbije, koja ih ni do sada nije koristila. Rešavanje tog pitanja bi bilo svrsishodno i sa stanovišta ambicija Srbije da nastavi uspešnu saradnju u oblasti izvoza naoružanja i vojne opreme u Irak, smatra on. Prema njegovim rečima, ti avioni su iz Iraka stizali u Remontni zavod "Zmaj" kod Zagreba 1989. i 1990. godine. Ukupno je u bivšu SFRJ stiglo 25 MiG-ova 21 i devet MiG-ova 23, ali je deo tih letelica vraćen korisniku nakon obavljenog remonta.

Ostale letelice su 1991. godine, po izbijanju ratnih sukoba u SFRJ, prebačene u Srbiju gde se i danas nalaze.

Radić kaže da su te letelice konzervirane i uglavnom rasklopljene, i da se jedan deo nalazi u Pančevu, a drugi deo u Remontnom zavodu "Moma Stanojlović" u Batajnici. Jedan MiG-23 je do nedavno bio izložen u Vazduhoplovnom muzeju u Surčinu ali je i on nedavno sklonjen odatle.

Analitičar smatra da je Irak zainteresovan za te avione zbog toga što su nakon zauzimanja te zemlje snage SAD na zemlji uništile kompletnu avijaciju, pa bi svaka letelica dobro došla novoformiranom iračkom vazduhoplovstvu koje trenutno koristi helikoptere.

On je, međutim, podsetio da se radi o avionima starije generacije sa relativno malom upotrebnom vrednošću i dodao da smatra da je mala verovatnoća da u domaćim remontnim zavodima sada postoje resursi da se ti avioni dovedu u letno stanje, nakon dve decenije koje su proveli u skladištima u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.