Radić: Priča o migu treba da je priča struke, ne političara

Izvor: N1 televizija, 27.Mar.2017, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radić: Priča o migu treba da je priča struke, ne političara

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da se boji da će proći nekoliko meseci kada će šest ruskih migova poleteti s oznakama srpskog vazduhoplovstva. On je naveo da oni predstavljaju prelazno rešenje za naredni period, bez kog bi naše ratno vazduhoplovstvo moglo da bude ugašeno. Ipak, ističe, priču o migovima ne bi trebalo da vode političari.

Mig 29 je bilo jedino svrsishodno rešenje, avioni koji su sada na aerodromu Batajnica, dolaze do isteka roka - od prethodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << remonta prošlo je 10 godina, navodi Radić.

Ističe im, kako dodaje, i životni vek od 30 godina, što znači da ruska firma koja ih proizvodi mora da da odobrenje da li oni mogu da lete.

Radić navodi da je našoj avijaciji potrebna borbena eskadrila. Iako kaže da ne bi podelio podelio utiske da je taj avion rešenje, migovi 29 su potrebni za održavanje nekih sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva koje, ukoliko ne dođu, može da bude i ugašeno.

Piloti su stari, tehnički kadar se ne popunjava, i oni predstavljaju prelazno rešenje - da se kupi nekoliko godina, kaže Radić.

Reč je o avionu koji je ušao u naše naoružanje 1987. bilo ih je 16, 14 jednoseda, dva dvoseda, a postradali su 1999. godine, naveo je.

Dodaje da u ovom trenutku boljeg rešenja nema, a da ti avioni treba da se iskoriste za rad, a ne za medijsku prezentaciju.

Navodi da se odluka o avionima odlagala godinama, a da je isto tako nebrojeno članaka napisano, od 2012. godine, baš o migovima. Stvorena je i veštačka kriza kad oni stižu, pa su pojedini tabloidi objavljivali da dolaze 24. marta, podsetio je. Umesto da stručnjaci pričaju o tome, kompetentni mladi oficiri ili komandanti ratnog vazduhoplovstva, mi o tome slušamo političare, dodao je.

Dodaje da su šest migova 29 glavna politička tema, a da je to prelazno rešenje, da se premosti naredni period.

"Bojim se da će potrajati nekoliko meseci, kad će ti avioni poleteti sa oznakama srpskog vazduhoplovstva", naveo je Radić. Ne znamo kada stižu 29-ke, preuzima se donacija, ti avioni treba da prođu prilagođavanje izvozu, i našem vazduhoplovstvu, dodao je.

Životni vek migovima 29 je 30 godina, neke zemlje rade na produženju na 40, a našim avionima ove godine ističe taj vek, i ako se uzme u obzir modernizacija i remont, oni ulaze u četvrtu deceniju, naglašava Radić.

Nemamo jasnu sliku, dodaje, ni koliko košta modernizacija.

"Naše vlasti govore o 185 miliona evra, ali taj novac nismo mogli da nađemo u budžetu", naglašava Radić i postavlja pitanje kako je moguće da se sada pojavljuje novac za to kada u vojsci nema para za isplaćivanje dnevnica.

Vrlo je primetno koliko je malo ljudi iz struke koji govore o tome, osim političara, kaže Radić i dodaje da postoji i stalno bombardovanje informacijama o tome u tabloidima.

Nama je cilj da nas niko ne napadne, kaže Radić. Vojska mora da ima potencijal da protivnika dovede u poziciju da bar porazmisli o tome da li će napasti, dodaje.

Nisam optimista, mi kao Srbi možemo da se nađemo pred ozbiljnim krizama, treba da imamo sredstva da onima oko nas pošaljemo poruku - mi možemo da udarimo, zato nemojte da nas dirati, naveo je.

On je naglasio da premijer priča o stvarima o kojima treba da pričaju stručnjaci, a da je slika koja mu je bila potrebna zapravo - pružena ruka Putinu.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Radić: Ruski migovi prelazno rešenje

Izvor: N1 televizija, 27.Mar.2017

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da se boji da će proći nekoliko meseci kada će šest ruskih migova poleteti s oznakama srpskog vazduhoplovstva. On je naveo da oni predstavljaju prelazno rešenje za naredni period, bez kog bi naše ratno vazduhoplovstvo moglo da bude ugašeno. Ipak, ističe,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.