Rade i oni bez dozvole

Izvor: Politika, 05.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rade i oni bez dozvole

Registrovani vozači najavljuju da će protestovati ukoliko inspektori ne uklone nelojalnu konkurenciju

PIROT – Opštinska odluka o taksi-prevozu, doneta juna meseca, stupila je na snagu početkom godine. To znači da taksi-usluge mogu da pružaju samo oni koji su dobili dozvolu i identifikacioni broj od opštinskog Odeljenja za stambeno-komunalnu delatnost.

Registrovani taksisti se ovih dana žale da su "divlji" taksisti još uvek na ulicama i da će protestovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ukoliko se to ne spreči. Saobraćajni inspektori zbog velikog broja zahteva kontrolu taksi prevoznika planiraju tek za sredinu januara.

Saobraćajni inspektor Igor Potić kaže da ovih dana ne mogu da izađu na teren i kontrolišu rad taksista, jer je najveći broj zahteva za dobijanje identifikacionog broja stigao u poslednjoj nedelji 2006. godine. Taksisti su se do poslednjeg trenutka nadali da će Opštinsko veće usvojiti njihove zahteve i odložiti primenu Odluke, ali se to nije desilo. Takođe, nije razmatran zahtev da se granica starosti vozila promeni, odnosno da vozilo ispod 1.750 kubika ne može da bude starije od 15, odnosno 20 godina iznad te kubikaže.

– Do sada smo izdali oko 60 dozvola, ali još dvadesetak taksista dobiće identifikacione brojeve, što je sasvim dovoljno za grad – rekao je Potić.

Evidencija o taksi-prevoznicima tek treba da se uradi s obzirom na to da do sada nije postojala.

Prema nekim procenama, na ulicama Pirota ima oko 200 taksista, ali i da polovina od tog broja radi na "divlje". Taksista Svetislav Stavrić, vlasnik firme za taksi-prevoz, morao je da odjavi deset vozila i zbog nelojalne konkurencije, ali i dažbina koje mora da plaća.

– Niko im ništa ne može, jer su tu i rade. Opštinska odluka trebalo je da opravda to što sam ponovo morao da obezbeđujem dokumenta koja već imam, a da ne govorim što ponovo trpim štetu zbog "divljaka", koji koriste i naš parking prostor. Od 1. januara svakodnevno bi trebalo da na ulicama budu saobraćajni inspektori, saobraćajna policija i inspekcija rada i svi oni koji mogu ovaj haos u taksi-prevozu da srede – rekao je Stavrić i dodao:

– Ukoliko kontrole ne počnu za neki dan protestovaćemo.

Taksisti kažu da posla ima, ali da "divlji" taksisti voze po niskim cenama, a neki čak nižim od autobuskog prevoza. Napominju da cena prevoza nije menjana u poslednje dve godine i da je najjeftinija relacija 50 dinara.

Saobraćajni inspektori najavljuju kontrolu rada taksista za sredinu meseca. Kazne za fizička lica, koja nelegalno obavljaju taksi-prevoz, iznose od pet do pedeset hiljada dinara, dok za pravna lica kazna može da iznosi i do sto hiljada dinara. Od početka godine niko od taksista nije kažnjen.

M. Penčić

[objavljeno: 05.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.