Radar nije emitovan u repriznom terminu, RTV tvrdi da je autorka u februaru znala za skraćenje ugovora

Izvor: Blic, 15.Jun.2016, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Radar" nije emitovan u repriznom terminu, RTV tvrdi da je autorka u februaru znala za skraćenje ugovora

Emisija istraživačko-analitičkog novinarstva “Radar” Radio-televizije Vojvodine (RTV) danas bez obrazloženja nije emitovana u uobičajenom repriznom terminu od 14 sati, što je urednica te emisije Marina Fratucan ocenila kao još jedan dokaz političkog pritiska i da je novo v.d. rukovodstvo RTV odlučilo da ukine tu emisiju.

“Radar” je više puta nagrađivana emisija. U maju ove godine Evropska asocijacija regionalnih televizija (CIRCOM) dodelila je nagradu za najbolju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njuz magazin emisiju “Radaru”, za temu o 20. godišnjici od genocida u Srebrenici.

Marina Fratucan izjavila je da je sinoć emitovana poslednja emisija “Radara”, jer je novo rukovodstvo RTV-a, pod izgovorom da RTV 20. juna prelazi na letnju šemu emitovanja, skinulo “Radar” s programa.

Ona je sinoć kazala da takav potez smatra političkim pritiskom.

“To je ovo bio najlakši način da se, pod izgovorom da se uvodi letnja šema, reše emisije koja je bila trn u oku svakoj vlasti, a naročito ovoj, i da tako spreče da se postavljaju pitanja koja se ne sviđaju premijeru”, rekla je Fratucan.

Ona je navela da je “Radar” emitovan svakog utorka, bez prestanka i bez obzira na godišnje doba, od septembra 2011. godine do sinoć i ocenila da je reč o političkom pritisku novog rukovodstva RTV-a.

Dodala je da je vršiocu dužnosti glavne urednice Prvog programa Televizije Vojvodine, Nadi Kalkan poslala spisak mogućih tema koje bi se tokom leta obrađivale u “Radaru”, ali joj je nakon toga saopšteno da se emisija neće emitovati tokom leta, jer će u prvom planu biti “lakše teme”.

Marina Fratucan je dodala da je bezuspešno tražila da razgovara i sa vršiocem dužnosti generalnog direktora RTV-a Miodragom Koprivicom.

Prema njenim rečima, “Radar” je skinut sa programa, iako ona ima autorski ugovor sa RTV-om do 30. juna

RTV: Fratucan je u februaru potpisala ugovor o skraćenju angažmana

Povodom izjave autorke emisije „Radar“ Marine Fratucan da je ta emisija ukinuta, kolegijum Informativnog programa RTV-a saopštio je danas da je ona još u februaru potpisala aneks ugovora kojim se njen angažman skraćuje i, umesto do kraja godine, traje do 30. juna. Kako dodaju sa RTV, aneks je tada potpisan na zahtev bivšeg generalnog direktora Srđana Mihajlovića, dok letnja šema koja počinje u ponedeljak, isključuje sve političke emisije osim „Politbiroa“.

- Marina Fratucan u emisiji „Radar“, koja je emitovana u utorak, zloupotrebila je i prekršila ugovorene obaveze prema RTV-u. Ona je, bez odobrenja glavnog i odgovornog urednika, drugu polovinu emisije montirala tokom emitovanja, te je, umesto odjavne špice, dodala deo koji predstavlja njen lični obračun sa RTV – saopštava kolegijum.

Oni dodaju kako se Fratucan i ranije, u više navrata, oglušila na upozorenja i bivšeg i aktuelnog rukovodstva da, time što ne dostavlja sinopsise emisija na vreme, te ne poštuje rokove montaže niti predviđeno trajanje, ozbiljno krši programsku disciplinu.

- Ona je sinoć, svojim neprofesionalnim političkim pamfletom na kraju emisije, povredila ne samo kodeks, već i prisvojila ekran, što je, pogotovo na javnom servisu, nedopustivo i podložno sankcijama - zaključio je kolegijum.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Emisija Radar nije emitovana u repriznom terminu

Izvor: N1 televizija, 15.Jun.2016

Emisija istraživačko-analitičkog novinarstva "Radar" Radio-televizije Vojvodine danas bez obrazloženja nije emitovana u uobičajenom repriznom terminu od 14, što je urednica emisije Marina Fratucan ocenila kao još jedan dokaz političkog pritiska i da je novo v.d. rukovodstvo RTV odlučilo da ukine...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.