Izvor: B92, 04.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radak: Nisam kriv

Beograd -- Saša Radak izjasnio se da nije kriv po optužnici za učešće u ubistvu 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari kod Vukovara 1991.

"Ne osećam se krivim, ja to nisam uradio. Bio sam na ratištu, bio sam hrabar borac, ali nikada nikog nisam ubio ko je bio zarobljenik. Nisam imao razloga, Srbin sam iz Crne Gore i bio sam ratnik", rekao je Radak. On je naknadno optužen za zločin na Ovčari, a 7. jula 2005. godine počelo je njegovo suđenje izdvojeno od već završenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glavnog postupka.

Optuženi je istakao da je njegova jedina greška što je na kratko posetio Ovčaru pre nego što je tu u noći između 20. i 21. novembra 1991. izvršen zločin.

Branilac Dušan Mašić tražio je od predsedavajućeg Sudskog veća Veska Krstajića da Radaka proglasi nevinim zbog nedostatka dokaza, jer, kako je rekao, njegovog branjenika jedino tereti protivrečan iskaz prvog svedoka-saradnika. Prema njegovim rečima, taj svedok je u glavnom procesu za Ovčaru i sada protiv Radaka svedočio motivisan izbegavanjem zatvorske kazne jer je i sam odgovoran za zločin.

Izricanje presude zakazano je za 6. septembar. Suđenje optuženima za Ovčaru završeno je u decembru 2005. godine osuđujućim presudama za 14 od 16 optuženih pripadnika Teritorijalne odbrane Vukovara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.