Rad „edukuje svoje navijače”

Izvor: Politika, Tanjug, Fonet, 24.Sep.2009, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rad „edukuje svoje navijače”

Predsednici Partizana i Crvene zvezde Dragan Đurić i Vladan Lukić smatraju da pobeda protiv huligana nije moguća bez pomoći države

Ko je jači: država ili huligani? Kako zaustaviti nasilje na stadionima i oko njih? Dosta je bilo „rata na tribinama”, ubijanja na ulicama, dozovimo se pameti! Sve ovo čujemo gotovo svakog dana, ali nekog velikog pomaka, nažalost, nema. Mnogi kažu da ga i neće biti bez konkretnih poteza države, što ističu i naši sagovornici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predsednici Partizana i Crvene zvezde i direktor Rada, koje smo pitali da li su kadri da se obračunaju sa „svojim huliganima”?

Partizan se nedavno saopštenjem ogradio od huligana. Predsednik kluba Dragan Đurić kaže da u svakom društvu postoje huligani, ali da ne mogu svi navijači Partizana biti krivi za nešto što je uradio neki pojedinac.

– Partizan ima dobre navijače. Ono što se nedavno dogodilo u centru Beograda svakako je najružnija stvar koja je mogla da nam se dogodi. Ne treba zaboraviti da smo u poslednje dve godine po najvišim standardima organizovali i domaće i međunarodne utakmice, bez ijednog ekscesa. Mi ćemo kao klub učiniti sve da s navijačima radimo na jednom širokom planu, na stalnoj edukaciji. Međutim, ovo je pre svega problem kojim mora da se pozabavi država. Smatramo da hitno treba doneti zakon o sportu, koji će jasno postaviti nove standarde ponašanja, jer nam drugog izbora nema – naglasio je Đurić.

Njegovo mišljenje deli Zvezdin predsednik Vladan Lukić:

– Država mora da igra ključnu ulogu i zato ohrabruju izjave najviših državnih funkcionera da se nasilje konačno mora zaustaviti. Drago mi je da su tako reagovali, da se ne bi više ponavljale nemile scene, koje su zabeležene čak i na fudbalskoj utakmici Srbija – Francuska kada je, i pored rekordnog obezbeđenja, jedan navijač utrčao na teren i s našim reprezentativcima proslavljao vodeći gol.

Po Lukićevom mišljenju, nijedan klub u Srbiji, pa ni Crvena zvezda, ne može sam da reši ovaj problem:

– Klubovi i sportski savezi jednostavno nemaju ingerencije da to spreče, već je to u nadležnosti policije, sudova, tužilaštva" Zvezda sama ne može da se izbori s tim problemima, kao što ne mogu ni Partizan, Vojvodina" Dakle, na potezu je država.

Navijači Rada s Banjice, koji su se okupili 1987. u grupu „Junajted fors” (ujedinjene snage), važe za najekstremnije u našoj zemlji. Iza njih je veliki broj incidenata, uključujući i one sa tragičnim ishodom poput ubistva navijača Voždovca Bojana Majića (28 godina) pre četiri godine na železničkoj stanici u Košutnjaku. Uprkos tome, oni za sebe kažu „da su zvezda vodilja na navijačkom nebu”, a direktor Rada Nebojša Lukić tvrdi sledeće:

– Fudbalski klub Rad je jedan od retkih koji je radio na edukaciji svojih navijača. U poslednje dve, dve i po godine nije bilo nikakvih incidenata na našem objektu u Crnotravskoj, niti na bilo kom drugom stadionu, što je posledica dobre komunikacije između kluba i navijača. Pokazali smo u našem domenu da smo odgovorni i kako valja raditi. Na ono što se događa van stadiona ne možemo da utičemo, jer nemamo ni ovlašćenja ni mogućnosti. To spada u domen države, zapravo policije i sudskih instanci. Njihove akcije u tom pravcu trebalo bi da budu više sinhronizovane i efikasne – ono što policija uradi po svojim ovlašćenima, da sudstvo u najkraćem roku procesuira. Dakle, na državi je veći deo posla. Međutim, u proces treba da se uključe svi. Edukacija mora da se sprovede i u porodici, školi, a veliku ulogu u tome imaju i mediji"

D. T. – L. D. – D. V.

[objavljeno: 23/09/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Predsednici večitih i direktor Rada o huliganima

Izvor: Sportal.rs, 23.Sep.2009, 15:40

Ko je jači: država ili huligani? Kako zaustaviti nasilje na stadionima i oko njih? Dosta je bilo "rata na tribinama", ubijanja na ulicama, dozovimo se pameti! Sve ovo čujemo gotovo svakog dana, ali nekog velikog pomaka, nažalost, nema.

Nastavak na Sportal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.