Rad do smrti (2): Penzioneri u emigraciji

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jun.2011, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rad do smrti (2): Penzioneri u emigraciji

Nekada je nemački penzioner bio institucija po sebi. U belim soknicama i sandalama i sa najskupljom kamerom oko vrata on je putovao uzduž i popreko meridijana i pitao koliko košta svet. Danas je to zlatno vreme prošlo.

Penzionera je danas više nego ikad u Nemačkoj, u 2010. godini ih je bilo preko 24 miliona, ali oni ni približno nemaju onaj status "kao pre pada zida", kako vole da kažu. Demografski trendovi pokazuju da je životni vek značajno produžen zahvaljujući medicinskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << napretku i zdravijim životnim navikama. Nemci su danas vitalniji nego ikad i prosečan penzionerski staž je 18 godina, samo što ta penzija nije dovoljna da se plati kirija, lekovi i da se živi lagodno kao nekada.

Danas na jednog nemačkog penzionera dolaze samo tri zaposlena, dok je pre 50 godina bilo šest radnika na jednog penzionera. Jedini izlaz iz tog demografskog vrzinog kola je da zaposleni moraju da rade duže, kako bi uopšte mogle da se finansiraju penzije.

Prosečna nemačka penzija iznosi 1.049,27 evra, a za žene 528,33 evra, jer rade kraće i zarađuju u principu manje od muškaraca. Izvesne razlike postoje i između zapadnog i istočnog dela zemlje, između industrijskih i poljoprivrednih pokrajina, toga da li je neko državni službenik ili nije, pošto oni na državnim jaslama primaju dva ili tri puta veću penziju od proseka u Nemačkoj.

Nemački radnici su se jedva pomirili sa zakonom po kojem se odlazak u penziju do 2029. godine pomera sa 65 na 67 godina, a ovih dana je stigao novi šok. Predlog privrednih eksperata da se starosna granica za odlazak u penziju poveća uznemirio je duhove u zemlji, jer snovi o uživanju u zasluženoj mirovini su sve dalji, a sve je izvesnija realnost rintanja do sudnjeg časa.

Međutim, to će biti teško sprovesti u praksi, jer zakonska granica za odlazak u penziju često ne odražava stvarno stanje u praksi. Iako, primera radi, u većini evropskih zemalja zakon predviđa 65 godina, prosečan EU građanin je penzioner već sa 61,4 godine.

Svaki zaposleni u Nemačkoj dobija jednom godišnje informaciju od nemačkog penzijskog osiguranja koliko će iznositi njegova penzija ukoliko ostvari puni radni staž.

Malo ko od radnika u proizvodnji, čak i poslovično vrednih Nemaca, žudi da ode u penziju sa 67 godina, ali je to, po svemu sudeći, neminovnost.

Pošto redovne penzije nisu dovoljne da osiguraju bezbrižnu starost, većina nemačkih penzionera se odlučuje za život van domovine. Prema zvaničnim podacima više od 1,6 miliona penzionera uživa pod vrelim španskim, grčkim ili turskim nebom, što je duplo više nego pre 20 godina. U hladu maslina penzionerski život je mnogo jeftiniji i jednostavniji nego u Nemačkoj.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.