Racije širom Nemačke, potraga za liderima neonacističke grupe

Izvor: RTS, 17.Mar.2016, 05:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Racije širom Nemačke, potraga za liderima neonacističke grupe

Nemačke vlasti su sprovele više racija širom zemlje u potrazi za liderima zabranjene neonacističke grupe "Teror belih vukova", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.
U saopštenju se dodaje da su u racijama u deset nemačkih saveznih država zaplenjeno oružje, propagandni leci, kao i hard-diskovi.

Ministar Tomas de Mezijer je rekao da je ta grupa otvoreno širila mržnju protiv države, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << društva, ljudi različite političke pripadnosti, izbeglica i policije.
Prema njegovim rečima, "Teror belih vukova" zalaže se za vrednosti nacionalsocijalizma i diktature kao oblika vladavine.
Grupa je aktivna od 2014, a njeni članovi su javno isticali slogan – "Postići nacionalsocijalizam svim sredstvima".
Zabranu grupe De Mezijer je nazvao "jasnom i snažnom porukom protiv desničarskog ekstremizma i daljeg širema mržnje u Nemačkoj".
Iz kluba obožavalaca desničarskog benda "Beli vukovi", osnovanog 2008. godine, razvila se organizacija koja sprovodi nasilje.
Nemačko tužilaštvo je u januaru podiglo optužnicu protiv trojice muškaraca i jedne žene zbog osnivanja druge ultradesničarske grupe i planiranja bombaškog napada na izbeglički centar.
Ta grupa, nazvana "Društvo stare škole", razmatrala je kako da proizvede eksplozivne naprave i mogućnosti napada na islamske ekstremiste i tražioce azila u Nemačkoj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.