Rača: Fabrika vode nije proradila, građani negoduju zbog žute vode u slavinama

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Nov.2019, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rača: Fabrika vode nije proradila, građani negoduju zbog žute vode u slavinama

Uz višedecenijski problem sa vodosnabdevanjem, građani Rače imaju i dodatne muke, jer u poslednjih desetak dana iz slavina teče žuta voda.

U Javno komunalnom preduzeću Rača je agenciji Beta rečeno da je razlog za to havarija na potisnom vodu jednog bunara za vodosnabdevanje.

U kragujevačkom Institutu za javno zdravlje je rečeno Beti da nisu obavešteni o poslednjim problemima sa vodom u Rači i da su poslednju redovnu kontrolu vršili u oktobru.

Kazali >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su i da ako je "voda iz slavine blatnjava" logično je da, i bez posebnog obaveštenja, građani ne treba da je koriste za piće.

Nova redovna kontrola vode u Rači će, kako su naveli u Institutu, biti izvršena u petak.

Da taj problem prevazilazi običnu servisnu informaciju govore brojna negodovanja građana na društvenim mrežama uz fotografije ili video zapise vode, kako neki navode, u boji "ceđene pomorandže".

Građani su ogorčeni što i pored velikih ulaganja, fabrika vode u Rači, izgrađena pre osam godina, još nije proizvela ni jedan litar vode za piće.

Pojedini sumnjaju i da su sredstva za njenu sanaciju u stvari upotrebljena u druge svrhe.

Agenciji Beta je u septembru u opštini Rača rečeno da je završena sanacija postrojenja za prečišćavanje pijaće vode, kao i izgradnja dva nova eksploataciona bunara, za šta je od 2016. uloženo oko 60 miliona dinara.

Tada je najavljeno da će postrojenje biti pušteno u probni rad i obavljene sve potrebne analize vode.

Ta fabrika vode treba da ugasi žeđ oko 15.000 žitelja Rače i okolnih mesta.

Kako je tada agenciji Beta rekao predsednik opštine Rača Nenad Savković, "postrojenje će obezbediti kvalitet pijaće vode u rangu Beča".

Predsednik opštine Rača Nenad Savković rekao je danas Beti da je ovih dana odsutan i da će informacije o vodosnabdevanju dati naredne sedmice kada se vrati na posao.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.