Rabat: Samospaljivanje nezaposlenih

Izvor: B92, 19.Jan.2012, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rabat: Samospaljivanje nezaposlenih

Rabat -- Petorica nezaposlenih Marokanaca su se zapalila u Rabatu, u sklopu protesta pokreta "nezaposlenih svršenih studenata".

Aktivista Marokanske asocijacije za ljudska prava Jusef al-Risuni izjavio je da su trojica muškaraca zadobila ozbiljne opekotine zbog kojih su hospitalizovani i da su dvojica u teškom stanju, dok je preostaloj dvojici samo oštećena odeća, preneo je AP.

Muškarci koji su se zapalili pripadaju pokretu "nezaposlenih svršenih studenata", koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u protekle dve nedelje okupirali zgradu Ministarstva visokog obrazovanja. Pristalice su im do pre dva dana donosile hranu, kada su ih snage bezbednosti srečile u tome.

"Vlasti su ih sprečavale da prime vodu i hranu i petorica njih je izašla iz zgrade da bi uzeli hranu i zapretila da će se zapaliti ukoliko ih spreče u tome", rekao je Al-Risuni.

Zvanična stopa nezaposlenosti u Maroku iznosi 9,1 odsto, dok je ta stopa 16 procenata kod kategorije tek svršenih studenata.

Samospaljivanje je tokom prošle godine postala borbena taktika koja se često koristila tokom protesta na Bliskom istoku i u severnoj Africi.

Decembra 2010. godine prodavac povrća Mohamed Buazizi zapalio se iz očaja, jer mu je policija oduzela radnu dozvolu. Umro je tri nedelje kasnije, a njegov potez izazavo je velike proteste i doveo do svrgavanja predsednika Tunisa Bena Alija i pokretanja protesta širom regiona poznatih pod nazivom "arapsko proleće", u kojima je uzdrmano nekoliko diktatora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.