RUSKI VITEZOVI: Grmelo nebo na aeromitingu u Kečkemetu!

Izvor: Kurir, 20.Avg.2013, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSKI VITEZOVI: Grmelo nebo na aeromitingu u Kečkemetu!

Stekao se utisak da su mnogi posetioci došli samo zbog ove akro-grupe

KEČKEMET – Akro-grupa ruskih vojno vazduhoplovnih snaga (VVS) ’’Ruski vitezovi’’ prvi put je ove godine učestvovala na aeromitingu u mađarskom Kečkemetu.

Akro-grupa je osnovana 5. aprila 1991. u okviru 1. eskadrile, 234. gardijskog Proskurovskog mešovitog avijacijskog puka 16. vazdušne armije u vazduhoplovnoj bazi Kubinka gde se i danas nalazi. Svoje prve međunarodne nastupe imala >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je septembra 1991. u Velikoj Britaniji a od tada je učestvovala na svim većim i važnijim aeromitinzima širom sveta. Formacijski, akro-grupa danas pripada 237. centru za demonstraciju vazduhoplovne tehnike u čijem sastavu se nalazi i akro-grupa ’’Striži’’ (Čiope) koja leti na avionima MiG-29. Često se dešava da ove dve akro-grupe imaju zajednički nastup, piše blog Tangosix.rs.

Ruske akro-grupe ne nastupaju često u inostranstvu i zato njihova pojava na međunarodnim aeromitinzima izaziva najviše pažnje i interesovanja. Iako nemaju tako dinamične programe kao druge akro-grupe sa školskim i školsko-borbenim avionima, ipak imaju šta da pokažu. Takav je slučaj i sa ’’Ruskim vitezovima’’ koji lete na Su-27, najvećem avionu koji leti u nekoj akro-grupi u svetu. Flotu čini četiri jednoseda Su-27P i dva dvoseda Su-27UB a program se obično izvodi sa četiri do šest aviona. IMG_0420 Na Kečkemet su došli sa pet Su-27, od toga dva dvoseda, i izveli su program sa svim avionima. U pratnji kao podrška bio im je teški transporter Il-76.

Nekako se stekao utisak, naročito drugog dana, da su mnogi na Kečkemet došli samo zbog ove akro-grupe. Program je bio uobičajan, uz mnogo grupnog letenja u formacijama četiri ili pet aviona u manevrima petlja i preleti sa povremenim valjcima kao i mnoštvom zaokreta. Zatim bi se formacija od četiri aviona odvojila a jedan avion bi radio solo program gde bi pilot izvlačio maksimum i demonstrirao odlične manevarske sposobnosti aviona Su-27.

Formacijsko letenje nekome može biti i dosadno ali kod “Ruskih vitezova” to izgleda impresivno!Pre svega zbog veličine aviona i zbijenosti formacije. Grupno letenje je dosta dobro uvežbano i sinhronizovano a avioni su vrlo blizu jedan drugom.

Nakon grupnih preleta program bi izveo sinhro par sa nekoliko tzv. ukrštanja i razlaza, potom istovremeni manevar zvono sa dva aviona uz ispaljivanje mamaca, kao i manevar ogledalo. Sinhro paru bi se kasnije pridružila još dva aviona, prešlo bi se u vertikalno penjanja a zatim bi usledio razlaz uz ispaljivanje mamaca. “Ruski vitezovi” su između ostalog i prepoznatljivi po ovom manevru i figuri koja nastaje od dima ispaljenih mamaca a koja podseća na anđela. IMG_0413 U skorije vreme ova akro-grupa trebalo bi da se opremi savremenim višenamenskim borbenim avionima Su-30SM i Su-35S a kako ova dva tipa aviona imaju vektorisani potisak motora možemo očekivati još zanimljivije i dinamičnije nastupe.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.