RUSKI PROJEKAT Teslin toranj koji će praviti struju za ceo svet

Izvor: Blic, 07.Jul.2014, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSKI PROJEKAT Teslin toranj koji će praviti struju za ceo svet

Leonid i Sergej Plekanov iz Rusije prikupljaju sredstva za finansiranje projekta kojim bi, kako tvrde, bio rešen globalni problem nestašice energije. Fizičari žele da rekonstruišu čuveni Teslin toranj Vardenklif i realizuju njegovu zamisao o bežičnom prenosu energije na velikim razdaljinama. Čuveni Teslin toranj

Naučnici sa moskovskog Instituta za fiziku i tehnologiju godinama su proučavali patente Nikole Tesle i veruju da njegov najambiciozniji projekat, transkontinentalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prenos energije, može da postane stvarnost.

Oni su preko interneta pokrenuli akciju prikupljanja 800.000 dolara, koliko im je neophodno da bi ponovo izgradili toranj Vardenklif. Reč je o tornju podignutom početkom 20. veka u blizini Njujorka koji je trebalo da prenosi energiju preko Atlantika, ali nikada nije dovršen i srušen je 1917. godine.

Plekanovi takođe planiraju da postave solarne panele na površini od 100.000 kvadratnih metara, negde u pustinji. Oni smatraju da bi na taj način ceo svet bio snabdeven energijom, a nestala bi potreba za kablovima.

Opširnije o ovom projektu pročitajte u štampanom i onlajn izdanju "24 sata".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RUSKI-PROJEKAT-Teslin-toranj-koji-ce-praviti-struju-za-ceo-svet

Izvor: medio.rs, 07.Jul.2014

Leonid i Sergej Plekanov iz Rusije prikupljaju sredstva za finansiranje projekta kojim bi, kako tvrde, bio rešen globalni problem nestašice energije. Fizičari žele da rekonstruišu čuveni Teslin toranj Vardenklif i realizuju njegovu zamisao o bežičnom prenosu energije na velikim razdaljinama.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.