RUSKI NAUČNIK UPOZORAVA: Globalno zagrevanje će planetu vratiti 35 miliona godina unazad, a zatim rekao šta to znači

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2021, 00:09

RUSKI NAUČNIK UPOZORAVA: Globalno zagrevanje će planetu "vratiti" 35 miliona godina unazad, a zatim rekao šta to znači

Temperatura se menjala tokom poslednjih sedam miliona godina

Emisija gasova sa efektom staklene bašte povećava temperaturu na Zemlji koja će u narednim godinama dostići nivo od pre 35 miliona godina na planeti, izjavio je naučni saradnik Instituta za fiziku atmosfere Ruske akademije nauka (RAN) Aleksandar Černokuljski.

- . Vidi se da je temperatura u poslednje vreme opadala. Šta se sad događa? Prema različitim scenarijima, globalna temperatura može porasti. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Prema scenariju biznis, kao i obično (količina antropogenih emisija gasova sa efektom staklene bašte se ne smanjuje), po kojem se sada krećemo, temperatura će vratiti planetu, negde, oko 35 miliona godina unazad - rekao je Černokuljski tokom izlaganja na festivalu "zelenog" ekološkog bioskopa "Ekočaška".

Naučnik je naveo da je globalna temperatura samo jedan od klimatskih pokazatelja i zato ne treba govoriti da će se na Zemlji ponovo pojaviti gigantski nosorozi.

- Celokupan sistem je bio drugačiji. Bila je sasvim drugačija flora i raspored materija. Tada nije postojalo toliko lednika, nivo okeana je bio drugačiji, kao i sastav atmosfere - dodao je ruski naučnik.

Kako se navodi na sajtu Sveruskog naučno-istraživačkog geološkog centra, u paleocenu, kome pripada period koji je naveo klimatolog, na Zemlji su se pojavili preci kopitara, leteći lemuri i kenguri, a početkom eocena, nastali su mnogi savremeni predstavnici životinja. Do tada su se pojavili i viši antropoidni primati i džinovski nosorozi. Prave košljoribe, sa potpuno okoštalim skeletom, osvojile su sva mora i slatkovodne površine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.