RUSKI DOBROVOLJCI DONELI ODLUKU: Sazvan Kongres, da li će u Karabah da pomognu Jermenima?

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Okt.2020, 18:01

RUSKI DOBROVOLJCI DONELI ODLUKU: Sazvan Kongres, da li će u Karabah da pomognu Jermenima?

Ruski dobrovoljci spremni kao zapete puške

Na kongresu Saveza dobrovoljaca Donbasa (SDD) u Moskvi razgovarali su o obnovljenom sukobu u Nagorno-Karabahu, kao i potrebi da u njemu učestvuju ruski dobrovoljci.

Kako je izjavio predsednik SDD Aleksandar Borodaj, sukob u Nagorno-Karabahu je od velike geopolitičke važnosti za Rusiju, koja se istorijski suprotstavljala turskom uticaju u regionu. Međutim, na kongresu je odlučeno da je učešće ruskih dobrovoljaca u ratu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Karbahu preuranjeno.

Prema rečima Borodaja, stotine dobrovoljaca se nedavno obratilo rukovodstvu organizacije, koje zanima pitanje: da li je vredno ići u Karabah.

S tim u vezi, rukovodstvo SDD odlučilo je da formuliše zvaničan stav o potrebi da dobrovoljci idu u rat u Nagorno-Karabahu.

Borodaj je podsetio da su Jermeni kao hrišćanski narod dugo bili glavni oslonac Rusije u Zakavkazju.

- A ako se Rusija shvati kao velika regionalna sila, onda je dužna da brani svoje geopolitičke interese koji su stotinama godina bili povezani sa Jermenijom i jermenskim narodom - rekao je Borodaj.

Pored toga, lider organizacije je zabeležio vekovni strateški i geopolitički interes Rusije za Jermeniju, kao i nedostatak nezavisnosti Azerbejdžana kao države, koja je de fakto satelit Turske, koja je tokom istorije bila u sukobu sa Rusijom.

- Rusija se nije borila ni sa jednom zemljom na svetu više nego sa Turskom. Stoga je istorija odnosa sa Turskom i Azerbejdžanom prilično jednoznačna. Prema tome, stav SDD-a je nedvosmislen. Ali ovo nije podrška Jermenima kao takvima, već podrška ruskim interesima u regionu - rekao je Borodaj.

Istovremeno je naglasio neke akcije jermenskih vlasti, koje u poslednje vreme teže "nezavisnosti od Rusije", a Borodaj je jermenskog premijera Nikola Pašinjana nazvao američkim agentom.

Dakle, s obzirom na političku situaciju u Jermeniji, rukovodstvo SDD veruje da u ovom trenutku ruski dobrovoljci ne bi trebalo da idu u odbranu Karabaha.

- Dok Nikol Pašinjan sedi u Jermeniji, dok donosi zakone - pre samo nekoliko dana donesen je zakon o krivičnoj odgovornosti za plaćeničke aktivnosti - vrlo je problematično otići tamo da se borite za Nagorno-Karabah - rekao je šef Saveza dobrovoljaca Donbasa.

- Žao mi je zbog onih koji sada tamo u Karabahu umiru zbog političkih okolnosti. Oni trebaju i žele da pomognu - pre svega zato što je to u interesu Rusije. Ali uslovi, blago rečeno, nisu još sazreli. Kada shvatimo da su stvoreni uslovi, tada će postojati tim. U međuvremenu, molim sve ruske dobrovoljce da ostanu na svojim mestima, sačekaju i pripreme se - zaključio je Borodaj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.