RUSKA ZVER SA VERTIKALNIM POLETANJEM: Jak-141 – avion ispred svog vremena (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2020, 21:31

RUSKA ZVER SA VERTIKALNIM POLETANJEM: Jak-141 – avion ispred svog vremena (FOTO)

Pre 30 godina, 13. juna 1990. godine, prototip letelice "Jak" prvi put je izveo let

Konstruisanje aviona sa vertikalnim poletanjem i sletanjem uključeno je u ruski državni program za naoružanje do 2027. godine. Ruski vojni zvaničnici su saopštili da će prilikom njihove izrade uzeti u obzir dostignuća konstruktorskog biroa "Jakovljev".  To ne iznenađuje, jer je Jak-141 bio najnaprednija letelica te vrste u SSSR, praktično ispred vremena.

. Jak-141 napravljen >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je za opremanje sovjetskih krstarica-nosača aviona. Bilo je u planu da zaštiti udarne grupe nosača aviona od vazdušnih napada, kao i od napada na kopnene i vodene mete. Njegov prethodnik, Jak-38, nije bio prikladan u te svrhe, jer nije imao radar i ozbiljno raketno naoružanje. Jak-141 je trebalo da ispravi nedostatke prethodnika, i u tome su uspeli - konstrukcija letelice je odgovarala zadacima koji su stajali pred njim.

Самолет вертикального взлета и посадки Як-141. Фото: https://t.co/WqhcQYIgM2, https://t.co/IOgMWJys8h pic.twitter.com/mC4uv3Ez0L

— Ivan O'Gilvi (@o_gilvi) June 13, 2020

Pogonski sistem činila su tri motora, a glavni motor je omogućavao vertikalno poletanje. Ukupni potisak motora dostizao je 23,7 tona, što je omogućavalo da letelica vertikalno uzleće sa masom većom od 15 tona. Uzgred rečeno, američki višenamenski borbeni avion F-35, koji mnogi nazivaju direktnim potomkom letelice Jak-141, ne može vertikalno poleteti pod punim opterećenjem.

Sovjetski lovac bio je naoružan avijacionim topom kalibra 30 milimetara i mogao je da koristi bogat arsenal navođenih raketa. Jak-141 pod upravom probnog pilota Andreja Sinjicina postavio je 12 svetskih rekorda.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.