RUSKA VOJSKA UPOZORAVA: Sprema se masovni napad dronovima, očekuju se direktni udari na trupe!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Apr.2023, 20:18

RUSKA VOJSKA UPOZORAVA: Sprema se masovni napad dronovima, očekuju se direktni udari na trupe!

Kritična situacija

Islamska partija Turkistana (TIP) povezana sa Al Kaidom priprema se za napade dronovima iz severozapadnog sirijskog regiona Veliki Idlib, otkrio je zamenik šefa ruskog Centra za pomirenje suprotstavljenih strana u Siriji, kontraadmiral Oleg Gurinov.

TIP je blizak saveznik Hajat Tahrir al-Šama (HTS), de fakto vladara Velikog Idliba i bivšeg glavnog ogranka Al Kaide u Siriji.

- Prema informacijama do kojih je došao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ruski centar za pomirenje suprotstavljenih strana u Siriji, militanti terorističke grupe TIP, koji zauzimaju položaje u blizini grada Kadura u pokrajini Idlib, pripremaju se za provokativni napad na položaje koje drže sirijske vladine trupe, uključujući i korišćenje bespilotnih letelica modifikovanih za napad - rekao je zamenik načelnika Centra za pomirenje koji je u sastavu Ministarstva odbrane Rusije.

Ruski oficir je potom pozvao komandante svih ilegalnih oružanih grupa u Siriji da se "uzdrže od provokacija i angažuju se u mirnim naporima pomirenja u oblastima pod njihovom kontrolom".

U poslednjih nekoliko meseci, HTS i njegovi saveznici eskalirali su svoje operacije protiv snaga sirijske vlade vršeći racije, ispaljivanje raketa i lansiranje napada dronovima.

U pet napada ciljani su vojni položaji oko Velikog Idliba tokom marta, što je očigledno kršenje primirja u regionu, kojem su posredovale Rusija i Turska pre skoro tri godine. Većina napada je odbijena.

Nedavna eskalacija terorističkih grupa u Velikom Idlibu ima za cilj da sabotira ruske napore da normalizujeu veze između Ankare, koja ima velike snage u regionu, i Damaska.

Uprkos nestabilnoj situaciji u Velikom Idlibu, proces normalizacije je napredovao ranije ove nedelje pošto su se zamenici ministara spoljnih poslova Turske i Sirije sastali u Moskvi prvi put posle nekoliko godina.

Damask je tokom sastanka obnovio pozive na potpuno tursko vojno povlačenje sa sirijske teritorije.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.