RUSKA PROFESORKA UPOZORAVA: Moguće stvaranje KALIFATA u BiH, PSI RATA DOLAZE NA BALKAN (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Nov.2019, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSKA PROFESORKA UPOZORAVA: Moguće stvaranje KALIFATA u BiH, PSI RATA DOLAZE NA BALKAN (VIDEO)

Preti opasnost od terorizma.

Elena Ponomarjeva, profesorka na Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa Ministarstva spoljnih poslova Rusije izjavila je za ruski tv Crvena zvezda da predviđa formiranje kalifata u BiH!

- Geostratepki položaj Balkana je potencijal za borbu svetskih sila za prevlast u ovom regionu. Osmansko carstvo s 1389. do 1878. godine upravljalo je ovim prostorom, što je rezultiralo islamizacijom Srba i Albanaca, što je dovelo do i nekih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << novih problema, a koje su vezane za pojavu novih nacija u ovom regionu - kazala je Ponomarjeva.

Profesorku su pitali i ko su onda "jugoslovenski (bosanski) muslimani"?

- To su Srbi koji su prihvatili islam kao svoju religiju, koji su kasnije u socijalističkom periodu formirali i posebnu naciju - istakla je Ponomarjeva.

Ona je rekal da su se u 90-ih godina "narodne elite" posvađale i razrušile Jugoslaviju, nakon čega su određene republike bivše Jugoslavije krenule putem pirključenja NATO savezu.

- Mislim da NATO ne postavlja visoke ciljeva. Alijansa rešava isključivo vojne zadatke. Balkan je za njih bitan geostrateški položaj, to je most prema Maloj Aziji i onda prema Bliskom Istoku. Formiranje vojnih baza na ovom području omogućuje NATO savezu geopolitičku prednost - smatra Ponomarjeva.

Upitana kako vidi budućnost Balkana, profesorka Ponomarjev kaže:

- Imam prilično pesimistične scenarije budućnosti regije. Na Balkanu je moguć pokušaj stvaranja još jednog takozvanog kalifata. Ovo nikako nije utopija, s obzirom na snažan migracijski tok sa Bliskog Istoka i Severne Afrike. Strukture kalifata mogu se oblikovati za 10-15 godina - kazala je Ponamarjeva.

Međutim, dodala je da je većina muslimana na Balkanu do sada odbacila ideje radikala.

- Ekstremistički centri ne prestaju sa radom i vrbovanjem, što je olakšano u teškoj socijalno-ekonomskoj situaciji, nezaposlenosti i gubitku vere mladih u budućnost. To se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu -zaključila je Ponomarjeva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.