RUSKA LETELICA RUŠI SVE PRED SOBOM! Pogledajte Kamov Ka-52 Aligator u akciji (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2024, 17:15

RUSKA LETELICA RUŠI SVE PRED SOBOM! Pogledajte Kamov Ka-52 "Aligator" u akciji (VIDEO)

Zaista moćna letelica.

Kamov Ka-50 "Crna ajkula" je sovjetski/ruski jurišni helikopter sa jednim sedištem sa karakterističnim koaksijalnim rotorskim sistemom Projektantski biro Kamov. Dizajniran je 1980-ih i usvojen za upotrebu u ruskoj vojsci 1995. godine. Ka-50 proizvodi kompanija Progres iz Arsenjeva. Koristi se kao teško naoružani izviđački helikopter, i poznat je po tome što ima sistem za izbacivanje za spasavanje, retkost za helikoptere.

Tokom kasnih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 1990-ih, Kamov i Israel Aerospace Industries razvili su verziju kokpita sa tandem sedištima, Kamov Ka-50-2 "Erdogan", da se takmiči u turskom takmičenju helikoptera za napad. Kamov je takođe dizajnirao još jednu varijantu sa dva sedišta, Kamov Ka-52 "Aligator".

Početkom 1980-ih, dok su vršena uporedna ispitivanja V-80 (prototip Ka-50) i Mi-28, dizajnerski tim Kamova došao je sa predlogom za razvoj namenskog helikoptera za izviđanje bojnog polja, obezbeđivanje ciljanja , podržava i koordinira grupne operacije jurišnih helikoptera na bazi Ka-60.

Međutim, ekonomske poteškoće koje su pogodile naciju kasnih 1980-ih omele su ovaj novi razvojni program. Ovo je navelo Kamovljevog generalnog konstruktora da izabere modifikovanu verziju Ka-50 na koju će ugraditi sistem za izviđanje i označavanje ciljeva. Modifikovanoj "Crnoj ajkuli" je bio potreban drugi član posade za upravljanje optronikom/radarom za izviđanje. Kamov je odlučio da koristi raspored sedenja jedan pored drugog, zbog proverenih poboljšanja u saradnji između članova posade. Ova verzija sa dva sedišta dobila je oznaku Ka-52.

U poređenju sa originalnim Ka-50, Ka-52 ima novu radnu ploču sa radarskim sistemom na nosu za ciljanje dajući Ka-52 zaobljeniji profil nosa. Danonoćni TV/termički nišanski sistem je ugrađen u sferičnu kupolu ispod nosa (neki primerci imaju dodatni radar za vazdušne ciljeve i drugi nišanski sistem iznad kokpita).

Izvor: Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.