RUSIJA PRETI DA POSTANE NAJJAČA SILA? Basnoslovna cifra samo za industriju dronova, oglasio se Putin

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Apr.2023, 07:51

RUSIJA PRETI DA POSTANE NAJJAČA SILA? Basnoslovna cifra samo za industriju dronova, oglasio se Putin

Svetska trka u naoružanju traje, a ruski predsednik je ponovo šokirao.

Ruska industrija bespilotnih letelica uskoro bi mogla da vredi više od 12 milijardi američkih dolara, nakon što se sprovede plan o povećanju proizvodnje, izjavio je juče ruski predsednik Vladimir Putin.

Krajem prošle godine Putin je rekao da Rusija mora da poveća svoju proizvodnju bespilotnih letelica (UAV) i stvori infrastrukturu za njihovu široku vojnu i civilnu upotrebu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Putin je s menadžerima iz područja proizvodnje bespilotnih letelica razmotrio trenutne brojke i složili su se da aktivnim radom svih, uključujući državu, može biti dosegnut navedeni iznos.

Prošle godine je naredio izradu strategije razvoja dronova do 2030. Prema najavi prvog potpredsednika vlade Andreja Belousova taj plan bi trebalo da bude spreman do 1. jula, a prema procenama Rusija bi do kraja 2026. trebala da bude u stanju da proizvede 18 hiljada dronova godišnje.

Putin, koji je izjavu dao nakon obilaska industrijskog parka u Moskvi, posebno dizajniranog za proizvodnju dronova, potvrdio je da bi bespilotne letelice mogle da se koriste u gotovo svakom delu privrede.

Iako Rusija već proizvodi brojne bespilotne letelice, one nisu jako napredne i Moskva u svom ratu sa Ukrajinom uglavnom koristi iranske bespilotne letelice Šahed, podseća Rojters.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.