RUSIJA IMA NAJMOĆNIJE ORUŽJE 21. VEKA? Poseduje jedinstvene karakteristike i neverovatnu brzinu (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Apr.2021, 15:36

RUSIJA IMA NAJMOĆNIJE ORUŽJE 21. VEKA? Poseduje jedinstvene karakteristike i neverovatnu brzinu (VIDEO)

Opremljen je sa šest lansirnih sistema za supersonične rakete "Moskit"

Jedinstven u svetu ruski ekranoplan-nosač raketa "Lunj", projekta 903, ostaje i dalje moćno oružje 21. veka, saopštio je glavni konstruktor Vladimir Kirilovih.

- Ekranoplan "Lunj" je još uvek oružje 21. veka, koga niko nema. Šest raketa "Moskit", zajedno sa njegovom brzinom, predstavljaju moćno oružje - rekao je Kirilovih, koji je visoko ocenio mogućnosti ekranoplana.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "Lunj" može da rešava sve zadatke protiv svih tipova brodova protivnika, uključujući i nosače aviona - naveo je glavni konstruktor.

Jedinstveni ekranoplan projekta 903 "Lunj" konstruisan je u periodu 1983-1990. godine.

. Zbog velike brzine od 500 kilometara na sat i neprimetnosti za radare, ekranoplan je mogao da priđe nosačima aviona na udaljenost potrebnoj za lansiranje rakete.

"Lunj" se trenutno nalazi u parku "Patriot" u Derbenti i plan je da postane njegov glavni eksponat.

- Danas CKB "Aleksejeva" nastavlja da radi na novim ekranoplanovima i na serijskoj proizvodnji modernih brzih brodova - rekao je predsednik saveta direktora Centralnog konstruktorskog biroa (CKB) "Aleksejeva" Georgij Ancev.

Prema rečima Anceva, kompanija je napravila brojne civilne ekranoplanove čija je poletna masa od šest do 350 tona.

- Oni mogu da se koriste za prevoz civila ili tereta, kao i za spasilačke misije - saopštio je Ancev.

CKB "Aleksejeva" je vodeća ruska kompanija za programiranje i proizvodnju ekranoplanova. Napravila je više od 40 projekata ekranoplanova različite namene i proizvela više od 30 jedinica opreme.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.