RUSIJA BACILA ULTIMATUM NA STO: Lavrov odredio rok i izdao novo upozorenje

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2023, 09:15

RUSIJA BACILA ULTIMATUM NA STO: Lavrov odredio rok i izdao novo upozorenje

Lavrov je napomenuo da i dalje nema napretka u realizaciji Memoranduma Rusija-UN.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da ako ruski deo istanbulskog paketa (prehrambenog sporazuma) ne proradi do 17. jula, neće biti ni govora o njegovom produženju.

- Nažalost, istanbulski paket, koji je potpisan 22. jula 2022. i dalje se primenjuje samo u delu izvoza ukrajinske hrane. Deo paketa za ruski amonijak ne funkcioniše. Sada je još i dignut u vazduh >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gasovod za amonijak ‘Toljati-Odesa’ - rekao je Lavrov na 46. sastanku Saveta ministara spoljnih poslova Organizacije Crnomorske ekonomske saradnje.

On je napomenuo da i dalje nema napretka u realizaciji Memoranduma Rusija-UN, osmišljenog da obezbedi realno izuzimanje ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva iz nelegalnih jednostranih zapadnih sankcija.

- Moram ponovo da konstatujem: ako istanbulski paket ne proradi, kako ga je inicirao generalni sekretar UN, do 17. jula, onda ne može biti ni govora o bilo kakvom daljem produžavanju - dodao je Lavrov.

Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.

Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

Od 18. marta 2023. Rusija je produžila važenje sporazuma za 60 dana – do 18. maja, a Ukrajina insistira da je ugovor produžen za 120 dana.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da ruska strana razmišlja o povlačenju iz "prehrambenog sporazuma", pogotovo što Ukrajina koristi koridore za napade dronovima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.