RUSI TRAŽE POLJACIMA DA VRATE TERITORIJU: Izdali ste, postojite zahvaljujući Rusiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Maj.2023, 08:53

RUSI TRAŽE POLJACIMA DA VRATE TERITORIJU: Izdali ste, postojite zahvaljujući Rusiji

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin pozvao je danas na uvođenje zabrane poljskim kamionima da prelaze rusku teritoriju.

Volodin je pored zahteva da se uvodi zabrana poljskim kamionima za prelaz, preložio i da se od Poljske zahteva finansijska nadoknada za, kako je rekao, sovjetsku obnovu te istočnoevropske zemlje posle Drugog svetskog rata.

Volodin je u saopštenju naveo da Poljsku treba kazniti jer je "izdala istorijsko sećanje" na sovjetsko oslobađanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zemlje od nacističke Nemačke, nizom neprijateljskih akata protiv Moskve, preneo je Rojters.

U komentarima koji će produbiti sukob sa Varšavom, Volodin je rekao da je Poljska postojala kao država samo zahvaljujući Rusiji i da bi Varšava trebalo da plati Rusiji više od 750 milijardi dolara kompenzacije za sovjetske investicije nakon Drugog svetskog rata, navela je britanska agencija.

On je kazao i da bi Poljska trebalo da vrati teritoriju koju je dobila posle rata.

 Za sada Varšava nije komentarisla njegovu izjavu.

Volodin je rekao da će parlamentarna komisija početi da razmišlja o uvođenju zabrane ulaska poljskih kamiona na rusku teritoriju već sutra.

Takav potez, kako je kazao, izazvao bi značajan finansijski bol za Poljsku i gubitak radnih mesta.

Zategnuti rusko-poljski odnosi dodatno su se pogoršali od rata u Ukrajini, jer se Varšava pozicionirala kao jedna od ključnih saveznica Kijeva.

Rusija je prošlog meseca obećala da će oštro odgovoriti na nezakonitu zaplenu škole pri njenoj ambasadi u Varšavi, akt koji je ocenila flagrantnim kršenjem Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

U martu 2022. Poljska je proterala 45 ruskih diplomata osumnjičenih da su radili za obaveštajne službe.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

RT: Ruski poslanici traže zabranu kamiona iz zemalja EU

Izvor: Vostok.rs, 24.Maj.2023

 . Donji dom ruskog parlamenta apelovao je na vladu u utorak da zabrani tranzit kamiona registrovanim u Poljskoj preko ruske teritorije. Predlog je objavio predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin na svom Telegram kanalu.. „Poslanici Državne dume jednoglasno su predložili da se zabrani...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.