RUSI PARADIRAJU RAKETAMA: Objavljen snimak interkontinentalnog projektila Jars, da li je ovo poruka (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Dec.2023, 16:46

RUSI PARADIRAJU RAKETAMA: Objavljen snimak interkontinentalnog projektila "Jars", da li je ovo poruka (VIDEO)

Rusija i SAD kontrolišu više od 90 odsto svetskog nuklearnog oružja.

Ruske raketne snage ubacile su novu interkontinentalnu balističku raketu "Jars" u silos u bazi Kozelsk, u oblasti Kaluga, jugozapadno od Moskve, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenose ruski mediji.

Ministarstvo odbrane objavilo je snimak džinovske rakete koja se transportuje u silos i utovaruje u okno.

1959. godine, na današnji dan, izdata je Rezolucija Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ministara SSSR, u skladu sa kojom je uspostavljeno mesto glavnog komandanta raketnih snaga, Glavnog štaba strateških raketnih snaga i drugih vojnih snaga. formirani su komandni organi. Ovaj dan određuje datum formiranja Raketnih strateških snaga – novog roda Oružanih snaga.

Raketne strateške snage danas su rod Oružanih snaga Ruske Federacije, koje su najvažnija komponenta Strateških nuklearnih snaga (SNF) Rusije.

To su trupe stalne gotovosti, na borbenom dežurstvu, spremne za izvršavanje borbenih zadataka po naređenju predsednika Ruske Federacije – vrhovnog komandanta Oružanih snaga Rusije.

Prisustvo u borbenom sastavu Raketnih strateških snaga više od 60 odsto transportnih sredstava i nuklearnih bojevih glava Strateških nuklearnih snaga Rusije, zajedno sa visokim sposobnostima sistema borbenog komandovanja i upravljanja, omogućava Raketnim snagama strateškog planiranja da garantovano da će ispuniti svoje zadatke, uključujući nuklearno odvraćanje.

Poslednjih godina, nabavka lansera za nove raketne sisteme omogućila je da se obezbedi stabilan tempo prenaoružavanja grupe, kako u varijantama baziranim na silosu, tako iu mobilnoj bazi.

Uoči Dana strateških raketnih snaga u Tverskoj oblasti, u raketnoj formaciji Bologovski, na borbeno dežurstvo stupio je još jedan raketni puk opremljen mobilnim kopnenim raketnim sistemom Jars. Takođe u raketnoj formaciji Jasnenski, završeni su radovi na preopremanju sledećeg puka raketnim sistemom Avangard.

Učešće savremenog naoružanja u grupi raketnih strateških snaga povećano je na 88 odsto.

Podsetimo, Rusija i SAD kontrolišu više od 90 odsto svetskog nuklearnog oružja, a Rusija prednjači po broju nuklearnih bojevih glava.

Snimak je objavljen na 64. godišnjicu od formiranja Raketnih strateških snaga.

- Raketne strateške snage danas su rod Oružanih snaga Ruske Federacije, koje su najvažnija komponenta strateških nuklearnih snaga (SNF) Rusije. To su trupe u stalnoj borbenoj gotovosti spremne za izvršavanje borbenih zadataka po naređenju predsednika Ruske Federacije – vrhovnog komandanta Oružanih snaga Rusije. Poslednjih godina, nabavka lansera za nove raketne sisteme omogućila je da se obezbedi stabilan tempo prenaoružavanja grupe, kako u varijantama baziranim na silosu, tako i u mobilnoj bazi. Uoči Dana strateških raketnih snaga u Tverskoj oblasti, u raketnoj formaciji Bologovski, na borbeno dežurstvo stupio je još jedan raketni puk opremljen mobilnim kopnenim raketnim sistemom Jars. Takođe u raketnoj formaciji Jasnenski, završeni su radovi na preopremanju sledećeg puka raketnim sistemom Avangard - navodi se u saopštenju Ministarstva i dodaje da je "učešće savremenog naoružanja u grupi raketnih strateških snaga povećano na 88 odsto".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.