RUSI OŽIVLJAVAJU ŽIRINOVSKOG: Uz pomoć veštačke inteligencije stvara se politički algoritam pokojnog političara

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Apr.2023, 15:50

RUSI OŽIVLJAVAJU ŽIRINOVSKOG: Uz pomoć veštačke inteligencije stvara se "politički algoritam" pokojnog političara

Predsednik Liberalno-demokratske partije Leonid Slucki je, govoreći u Državnoj dumi je rekao da je neuronska mreža Žirinovski politički projekat.

Lider LDPR Leonid Slucki objavio da se uz pomoć veštačke inteligencije stvara prvi "politički algoritam Žirinovski" na svetu, prenosi RIA Novosti.

- Napravićemo ovaj algoritam ili neuronsku mrežu Žirinovskog na osnovu više od 18 hiljada sati njegovih intervjua i govora tokom više od 30 godina. On je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pokrio većinu tema u njima. Ova baza podataka je sasvim dovoljna da generiše njegov odgovor na moguća nova pitanja. Zadaci ove neuronske mreže su isključivo edukativni, da upozna ljude sa nasleđem Žirinovskog - saopštila je pres služba.

- Izabrali smo za ovaj projekat kao modernu formu koja je privlačna mladima - poručili su iz te stranke, i takođe naveli da se na taj način čuva sećanje na ovog političara.

Nema ničeg tehnički nemogućeg u stvaranju "elektronske kopije" uma preminulog političara. Kako objašnjavaju programeri, savremena veštačka inteligencija zasnovana na neuronskim mrežama može da generiše tekstove koji oponašaju stil bilo kog pisca ili druge ličnosti.

- Ako se svi poznati tekstovi i citati Vladimira Žirinovskog učitaju u bazu podataka neuronske mreže, onda će mašinsko učenje dovesti do stvaranja imitacije upravo ovih tekstova. Generisaće se tekstovi slični po stilu i odnosu prema onome što se dešava - objasnio je programer Igor Stavrov.

Vladimir Žirinovski bio je jedan od najkontorverznijih ruskih političara. Preminuo je pre dve godine, ali je on i dalje u Rusiji često citiran, pošto neke od njjegovih izjava i predviđanja budućnosti kao da počinju da se potvrđuju sa zavidnom tačnošću.

Bio je odnivač i lider Liberalno-demokratske partije, koja je ostala je značajna sila u ruskoj politici. Na vrhuncu svog slave, LDPR je prikupila 23% glasova na izborima za Dumu 1993. godine i postigla široku zastupljenost u celoj zemlji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.