RUSI ISPRED SVIH: Stižu potpuno električni avioni i helikopteri

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jul.2020, 14:36

RUSI ISPRED SVIH: Stižu potpuno električni avioni i helikopteri

Testiranje završeno uspešno

Rusija je prva u svetu testirala elektromotor napravljen na osnovu tehnologije visokotemperaturne superprovodljivosti (VTSP) koji se u potpunosti napaja preko akumulatora, saopštio je Fond za napredna istraživanja.

- U okviru zajedničkog projekta Fonda za napredna istraživanja i kompanije "SuperOks" prvi put su u svetu izvedeni laboratorijski testovi elemenata vazduhoplovnog integrisanog elektroenergetskog sistema, na osnovu jedinstvene >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << visokotemperaturne superprovodljive platforme, koja se sastoji od punjivog akumulatora, visokotemperaturnog superprovodljivog kabla, uređaja za ograničavanje struje VTSP i elektro-motora VTSP - saopšteno je iz pres službe.

Fond je objasnio da je tokom testiranja napajanje motora bilo samo preko specijalno razvijenih akumulatora velike snage.

Testiranje je sprovedeno u uslovima simuliranja poletanja i sletanja, napunjenosti akumulatora i pražnjenja tokom leta, kao i vanrednih uslova.

Kako se precizira, projekat se realizuje za stvaranje potpuno električnih aviona i helikoptera koji se od postojećih modela aviona razlikuju naprednijim operativnim karakteristikama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.