RUŠENJE U SAVAMALI Antonijević: Jasno je da je u slučaj uključen veći sistem

Izvor: Blic, 17.Maj.2016, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUŠENJE U SAVAMALI Antonijević: Jasno je da je u slučaj uključen "veći sistem"

Postupanje državnih organa u slučaju rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala ukazuje na nedovoljnu saradnju policije sa tužilaštvom, a postoje i naznake da su pojedinci u državi znali šta se događa, izjavio je danas direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević.

- Neophodno je unaprediti saradnju tužilaštva i policije. Iz ovog predmeta se vidi da ta veza ne postoji, da nije dovoljno jaka - rekao je Antonijević za Betu i EurAktiv komentarišući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zahtev Višeg javnog tužilaštva policijskoj službi unutrašnje kontrole za dodatnim proverama u vezi s rušenjem objekata u Savamali i učešća policijskih službenika u tim događajima u noći između 24. i 25. aprila.

Antonijević je rekao da novi krivični sistem u Srbiji, tužilačka istraga, daje mnogo veća ovlašćenja tužilaštvu da vodi istragu.

- Policija se mora u skladu sa tim ponašati. Mora postojati ta jaka veza, i mora se raskinuti sistem subordinacije koji postoji unutar policije i da se to mnogo više prenese na tužilaštvo. Tužioci vode celu istragu, oni na određeni način upravljaju i policijom i svima drugima koji mogu prikupiti određene dokaze. To se moglo videti i u slučaju rušenja u Savamali i u nekim drugim slučajevima gde tužilaštvo s pravom zahteva od policije mnogo aktivnije učešće - istakao je direktor Jukoma.

On je naveo da je javnost i dalje uskraćena za bitne informacije o rušenju u Savamali, ali da je jasno da je u slučaj uključen "veći sistem", dok i reakcija policije ukazuje na to da su pojedinci iz države znali šta se događa.

Pročitajte još

Posebno je ukazao na to da je rušenje sprovedeno tokom noći, uz mnogo kršenja propisa uključujući i neovlašćeno zadržavanje osoba, što je teško krivično delo. Ugrožena je bila i bezbednost, dodaje, jer su strujni kablovi bili presečeni i ostavljeni na ulici bez obezbeđenja što je predstavljalo opasnost da neko strada.

- To pokazuje da se ovde radilo o jednom bahatom odnosu i da je mnogo veći sistem bio uključen u sve ovo, s obzirom na to da je logistički bilo teško izvesti na način na koji je izvedeno, a i reakcija policije ukazuje da su pojedinci iz države znali šta se dešava pa nisu želeli da reaguju - istakao je Antonijević.

Pročitajte još

Ukazao je na to da je bilo i "nipodaštavanja od strane političara da se ovde radi o malom broju objekata", zbog čega se celokupna javnost digla na noge.

Još se ne zna ko je srušio objekte u Hecegovačkoj ulici u Beogradu u noći između 24. i 25. aprila na području na kojem je planirana izgradnja dela projekta "Beograd na vodi", a prema navodima današnjeg izdanja "Danasa" Više javno tužilaštvo u Beogradu još nije dobilo od policije nijedan izveštaj o dešavanju u Savamali.

Vlasnici lokala najavili su tužbe zbog rušenja objekata, kao i mogućnost da se obrate međunarodnim institucijama.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.