RUS kao nemački Rajh posle ratova

Izvor: B92, 07.Apr.2015, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"RUS kao nemački Rajh posle ratova"

Predsednik spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Aleksej Puškov oštro je reagovao na izjavu ministra spoljnih poslova Letonije da je Rusija kao nemački Rajh.

Prema njegovim rečima, na to bi bilo najbolje odgovoriti sankcijama.

"Kada ministar spoljnih poslova Letonije dopušta sebi izjave takve vrste, on mora da zna da sa naše strane mogu uslediti koraci koji bi naneli ozbiljan udarac interesima Letonije - ekonomskim, trgovinskim i svakim drugim", izjavio je Puškov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u programu Radio-stanice "Govori Moskva".

Puškov je istakao da ne smatra da strani političari "mogu sebi da dozvole da brbljaju svašta, bez posledica po iste te političare, u najmanju ruku sa tačke gledišta njihovog ulaska na teritoriju Ruske Federacije, kao i za njihove države", preneo je Sputnjik.

Šef odbora Državne dume je naveo da u toj situaciji postoji čitav niz mogućnosti i da treba odgovarati ne izjavama, već "nekakvim koracima koji će pokazati da reči treba da imaju cenu".

"To je pogranična država u koju Amerikanci sada šalju svoje trupe za manevre, i što grlatiji bude rukovodilac MIP Letonije, to će veću pažnju EU i NATO privući", rekao je Puškov.

Ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs je juče na svom nalogu na Tviteru napisao: "Što više posmatram savremenu Rusiju, to više dolazim do zaključka da će ona završiti kao nemački Rajh posle Prvog i Drugog svetskog rata i već će biti kasno".

Reagujući na to, Puškov je naveo da, ako "čovek zvanično predstavlja državu, država treba da snosi odgovornost za njegove reči".

Istovremeno u Rigi se oglasila i premijerka Letonije Laimdota Straujuma, koja je navela da je izjava šefa diplomatije više njegovo lično mišljenje, nego zvaničan stav njene zemlje.

"Teško mi je da govorim o razlozima zbog kojih je on to napisao. Pročitala sam juče njegovu izjavu na Tviteru. To je preoštra izjava, ali to je njegovo lično mišljenje", rekla je Straujuma, prenela je agencija Tas.

Navodeći da ministar spoljnih poslova zvanično predstavlja stavove Letonije, premijerka je dodala da ipak smatra da je to "stav izražen na društvenim mrežama, ne zvaničan stav letonskog zvaničnika, već lično mišljenje Edgara Rinkevičsa".

"Bila sam iznenađena kada sam to pročitala", rekla je Straujuma.

Sputnjik podseća da ovo nije prvi slučaj neopreznih objava letonskih političara na društvenim mrežama.

U decembru prošle godine Ingi Priede, predstavnica vladajuće partije "Jedinstvo", na Tviteru je navela da odobrava to što su nacisti u vreme Drugog svetskog rata ubijali predstavnike seksualnih manjina. Kasnije je svoj post izbrisala, ali je on već izazvao veliki odjek u javnosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.