Izvor: Kurir, 17.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUMUNSKA OFANZIVA

Ove godine u Evropu stiže „dačija sandero“, kopija modela „klio“. Već 2010. u pripremi „SUV logan“ sa pogonom 4dž4 i cenom od 13.000 evra

Lansiranje najjeftinijeg automobila sveta, modela „tata nano“, koji u Indiji košta samo 1.750 evra, već je pokrenulo točak revolucije automobilskog sveta. Kao predvodnik klase jeftinih i dobrih vozila, među prvima je reagovala fabrika „Dačija“, rumunska ispostava „Renoa“. Prema prvim najavama, odgovor Indijcima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << biće model čija će cena biti 4.000 evra.

„Dačija logan“ odavno se nametnula srpskim kupcima kao najbolji odnos cene i kvaliteta i drži titulu najprodavanijeg automobila u protekle tri godine. Naravno, predsednik „Renoa“ Karlos Gon ništa ne prepušta slučaju i najavljuje novu ofanzivu sa Istoka. Sredinom 2010. godine na tržište će stići najjeftiniji SUV na svetu, iza oznake „Dačija“. Stajaće na platformi „logana“, ali će imati imidž mnogo atraktivnijeg modela „nisan kaškai“. Naravno, pogon 4x4 biće prepušten bogatom japanskom iskustvu, jer je poznato da „Nisan“ trenutno poseduje najviše terenskih modela na svetu. Najvažnije je to da početna cena „SUV logana“ neće premašiti 13.000 evra.

To nije sve, jer se „Dačija“ smelo upušta u B segment modelom „sandero“, koji spoljnom karoserijom asocira na model „reno klio“.     Sandero je hečbek sa petoro vrata koji se trenutno proizvodi samo u Južnoj Americi, ali se očekuje skori dolazak na tržište Starog kontinenta.

Unutrašnjost je takođe osmišljena po uzoru na „klio III“. Napravljen je na osnovi platforme „logana“, dugačak je 4,02 metra, samo tri centimetra duži od „klija“. U prtljažnik se može spakovati solidnih 320 litara. „Sandero“ ima serijski ABS i vazdušne jastuke. Pogonsku grupu čine poznati 1,6-litarski benzinac i 1,5 dCi dizel. Tokom ove godine počeće prodaja u Evropi. Cena još nije određena, ali Rumuni obećavaju da neće biti visoka.

Pored hečbeka, očekuje se i „sandero“ limuzina. Sudeći prema fotografijama, ovaj model biće kopija prethodne generacije „reno lagune“.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.