RTS i RTV u naredne dve godine idu na budžet

Izvor: Studio B, 05.Avg.2013, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTS i RTV u naredne dve godine idu na budžet

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Dragan Kolarević rekao je da će se Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine u naredne 2 godine finansirati iz budžeta, dok će Novinska agencija Tanjug biti transformisana u Vladin Biro za kominikacije.

Kolarević je za Televiziju Pink 3 rekao da je doneta odluka da se javni servisi RTS i RTV Vojvodina u naredne dve godine finansiraju iz budžeta, uz mehanizam po kojem se novac prebacuje iz budžeta tako da niko na to ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << može da utiče. 

"Ekonomski i medijski stručnjaci smatraju da će, ukoliko se javni servisi finansiraju iz budžeta, biti uticaja na njihovu uređivačku politiku. Nacrtom zakona o javnim medijskim servisima uvodi se mehanizam po kojem se novac prebacuje iz budžeta tako da niko na to ne može da utiče, tako da će medijski servisi u tom smislu biti nezavisni", rekao je Kolarević. 

On je rekao da će se posle dve godine odlučiti koji model finansiranja javnih servisa će biti uveden - da li pretplata ili naknada, kako je rekao: zavisno od prakse u Evropskoj uniji. 

Kolarević je kazao da će Novinska agencija Tanjug ići u proces vlasničke transformacije i postati Vladin biro za komunikacije, po nemačkom modelu.

"Taj deo agencije obavljaće poslove od neposrednog značaja za Vladu, prikupaljaće informacije i emitovati informacije koje su u interesu Vlade po svetu, na raznim jezicima", rekao je Kolarević.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.