RS oštećena pri prodaji oružja

Izvor: Vesti-online.com, 19.Sep.2010, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS oštećena pri prodaji oružja

Republika Srpska je pretrpela ogromnu štetu budući da od prodaje i uništavanja oružja nije dobila ni feninga, iako joj pripada 80 odsto novca "ubranog" od oružja kojim je raspolagala, piše "Glas Srpske".

Prema dogovoru koji su potpisale vlade Republike Srpske i Federacije BiH prilikom formiranja Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH, novac od prodaje viška naoružanja i nusproizvoda dobijenih delaboracijom ili uništavanjem dele se po principu 20 odsto Ministarstvu odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << BiH, a ostatak entitetu iz kojeg se oružje prodaje.

Od formiranja Oružanih snaga BiH do kraja 2008. godine, za koju je urađen poslednji izveštaj, BiH je od izvoza oružja inkasirala 146,55 miliona evra.

"Ukupna vrednost izvoza naoružanja i vojne opreme u 2006. godini iznosila je 50,28 miliona evra, u 2007. godini 38,48 miliona, a u 2008. godini 57,78 miliona evra", precizirali su izvori "Glasa Srpske" u ministarstvima odbrane i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH Dušanka Majkić istakla je da Srpska traži odgovor "u čije je džepove otišlo" 80 odsto iznosa koji je trebalo da joj se vrati kako je sporazumom precizirano.

Ona je dodala da, prema raspoloživim zvaničnim podacima, BiH izvozi više oružja i municije nego u vreme kada je cvetala namjenska industrija, koja je sada u kolapsu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Prodaja oružja za milionsku štetu RS

Izvor: RSplaneta.com, 20.Sep.2010, 00:20

Republika Srpska je pretrpjela ogromnu štetu, jer od prodaje i uništavanja oružja nije dobila ni feninga, iako joj pripada 80 odsto novca ubranog od oružja kojim je raspolagala. Prema dogovoru koji su potpisale vlade Republike Srpske i Federacije BiH prilikom formiranja Oružanih snaga i Ministarstva...

Nastavak na RSplaneta.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.